V korak z mladimi.

Odprta pot svetosti za salezijanskega misijonarja Alojzija Bollo

Alojzij Bolla je šestdeset let preživel med indijanskimi ljudstvi Suhar in Achuar

1. avgusta 2019 sta vikar inšpektorije Peru Humberto Chávez in salezijanec Vicente Santilli pri limskem nadškofu Carlosu Gustavu Castillu Mattasogliu v imenu salezijanske družbe in vrhovnega postulatorja Pierluigija Cameronija zaprosila za začetek škofijskega postopka o herojskih krepostih in sluhu svetosti duhovnika Alojzija Bolle, ki je izpovedal redovne zaobljube v Družbi sv. Frančiška Saleškega. Alojzij Bolla je šestdeset let preživel med indijanskimi ljudstvi Suhar in Achuar v Ekvadorju in Peruju ter postal vzor pristnega pričevalca posvečenega življenja, evangelizacije in inkulturacije evangelija ter salezijanske karizme.

Alojzij (Luis) Bolla se je rodil v italijanskem kraju Schio (Vicenza) 11. avgusta 1932 v globoko krščanski družini. Ko je pri enajstih letih nekega popoldneva vstopil v oratorijsko kapelo, je zaslišal glas, ki mu je dejal: »Lahko bi bil duhovnik, zakaj pa ne?« Naslednje leto je v enakih okoliščinah in na istem mestu ponovno zaslišal glas: »Postal boš misijonar v džungli med Indijanci in jim boš prinesel mojo Besedo. Veliko boš pešačil.«

Prve zaobljube v salezijanski družbi je izpovedal 16. avgusta 1949. Leta 1953 je pri enaindvajsetih letih odpotoval v Ekvador, kjer je končal teološki študij in postal duhovnik 28. oktobra 1959. Hitro se je naučil španščine in jezika shuar za delo s tem ljudstvom. A Gospodov klic je bil globlji: želel je, da bi svoje življenje daroval med ljudstvom Achuar in se integriral v njihovo kulturo. Ker je večina ljudstva živela v Peruju, je februarja 1984 postal član perujske salezijanske inšpektorije in začel poslanstvo v apostolskem vikariatu Yurimaguas. Začela so se leta osamljenosti in izoliranosti zaradi velikanskih razdalj in pomanjkanja (in nerazumevanja) sobratov, ki bi z njim delili skupno življenje. Ne da bi opustil salezijansko in duhovniško identiteto, je prevzel identiteto Achuarjev. Kljub nevarnostim in vsakovrstnim težavam ni nikoli izgubil zaupanja v Boga. Marljivo je preučeval navade, etnologijo in kulturo tega ljudstva. Njegovo osnovno poslanstvo je bilo vedno oznanjati evangelij vsem Achuarjem, ki jih je ljubil kot sinove.

Objavil je prve knjige v njihovem jeziku, da bi se otroci dobro naučili materinskega jezika. Tem so sledile nove objave, ki so dosegle mednarodno slavo. Luis Bolla se ni omejil le na oznanjevanje Božje besede, temveč je vztrajno spremljal ljudstvo Achuar pri njihovi organizaciji, spodbujal vzgojo ter skrbel za zdravje in razvoj teh ljudi, ki so ga vzeli za svojega in ga poimenovali »Yánkuam’ Jintia«, svetla zvezda poti. Umrl je v Limi 6. februarja 2013.

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je zapisal: »Duhovna in kulturna dediščina očeta Bolle je neverjetna in z odprtjem postopka za priznanje svetosti jo bomo lahko polno ohranili, poglobili in jo predali prihodnjim rodovom kot pomenljiv odgovor na velike izzive Cerkve in človeštva našega časa, s katerimi se soočata. Poleg tega pa je začetek postopka v čudovitem soglasju z začetkom posebne škofovske sinode, ki bo oktobra 2019 razpravljala na temo Amazonija, nove poti za Cerkev in za celostno ekologijo. Sinoda, ki se bo dotikala vse Cerkve in bo, tako kot Luis Bolla, najprej prisluhnila indijanskim ljudstvom in drugim skupnostim, ki živijo na področju Amazonije.«

Z začetkom postopka Alojzija Bolle se je število kandidatov salezijanske družine na poti k svetosti povzpelo na 171.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi