V korak z mladimi.

Odprtje in blagoslovitev prostorov salezijanske vrhovne postulature

V torek, 4. junija 2024, je v salezijanski skupnosti Zefirin Namuncurà v Rimu vrhovni predstojnik, kardinal Ángel Fernández Artime, slovesno odprl in blagoslovil nove prostore salezijanske vrhovne postulature. Z njim je bilo navzočih več članov vrhovnega sveta in osrednjega salezijanskega sedeža. Navzoč je bil tudi msgr. Maurizio Tagliaferri, govorec vatiskanskega dikasterija za zadeve svetnikov, in p. Sergio La Pegna, uradnika istega dikasterija.

Dogodka so se udeležili vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice (FMA), mati Chiara Cazzuola, v spremstvu svojih sester; vrhovna mati salezijanskih oblatinj Svetega Srca, mati Graziella Beghini s sestrami; Giuseppe Ruta, vikar salezijanske vizitatorije Salezijanska papeška univerza in salezijanska skupnost Zeffirin Namuncurà, ki jo vodi ravnatelj Silvio Roggia.

Ob vrhovnem postulatorju za zadeve svetnikov salezijanske družine Pierluigiju Cameroniju so bili navzoči vsi sodelavci vrhovne postulature: Gabriel de Jesús Cruz Trejo, dr. Lodovica Maria Zanet, dr. Mariafrancesca Oggianu, dr. Cristiana Marinelli, dr. Matteo Penati, dr. Maurizio Bruni in diakon Luciano Griggio.

Cameroni je v svojem pozdravnem govoru in predstavitvi opravljenega dela izrazil globoko hvaležnost Bogu za svetost, ki je že priznana v don Boskovi salezijanski družini in za tisto, ki je v procesu priznavanja. »Od don Boska do danes prepoznavamo tradicijo svetosti, ki si zasluži pozornost, ker je utelešenje karizme, ki izvira iz njega in se izraža v širini življenjskih stanov in oblik. To so možje in žene, mladi in odrasli, posvečeni in laiki, škofje in misijonarji, ki so v zgodovinskih, kulturnih in družbenih kontekstih, različnih po času in prostoru, poskrbeli, da je salezijanska karizma zasijala z edinstveno lučjo, ki predstavlja dediščino in ima učinkovito vlogo v življenju, v skupnosti vernikov in za ljudi dobre volje.« Spomnil je še, da ima praktično polovica skupin salezijanske družine (15 od 32) vsaj en postopek za beatifikacijo in kanonizacijo.

Nato je predstavil prostore, ki jih je zasnoval arhitekt Toti Cameron in se zahvalil vsem podjetjem, ki so prispevala k uresničitvi, pri čemer je koordinacijo izvajal biro inženirja Francesca Miotta.

V nadaljevanju je vrhovi predstojnik poudaril lokacijo postulature v mednarodni vzgojni skupnosti za študente teologije, ki je v bližini UPS-a s svojo knjižnico, osrednjim arhivom in vsemi akademski realnostmi. Nazadnje je sledilo odprtje in blagoslov novih prostorov v ozračju molitve in duhovnosti.

»Izkušnje vedno bolj potrjujejo, da so pospeševanje in skrb za beatifikacijo in kanonizacijo naše družine, občestveno obhajanje dogodkov, ki so neločljivo povezani s svetostjo, dinamika milosti, ki vzbuja evangeljsko veselje in občutek karizmatične pripadnosti, obnavlja sklepe in zaveze zvestobe prejetemu klicu in ustvarjanja apostolsko in poklicno rodovitnost. Svetniki so resnični mistiki primata Boga v velikodušnem daru samega sebe, preroki evangeljskega bratstva, služabniki svojih bratov z ustvarjalnostjo,« je zaključil Cameroni.

ANS

Morda vas zanima tudi