V korak z mladimi.

Odsev vzhodnega neba

Juan Juvančič je narisal nov strip za otroke o Andreju Majcnu

Priznan ilustrator Juan Juvančič je v stripovske okvire ujel zanimive in za marsikoga še neznane pripetljaje slovenskega salezijanskega misijonarja, Božjega služabnika Andreja Majcna. Otroke (in starše ter seveda vse vmes) bodo razveselile živahne barve, skoraj akcijski prizori in jasno sporočilo, kako je Andrej Majcen živel Jezusov evangelij v deželah daljne Azije.

Salezijanski inšpektor Marko Košnik je v kratkem uvodu med drugim zapisal: »Prepričan sem, da boš navdušen. S ponosom boš ugotovil, da smo Slovenci številčno sicer majhen narod, pa velik po številu junakov! Spoznaj junaško pot salezijanskega misijonarja Andreja Majcna, ki odseva na vzhodnem nebu. Hitro se odpravi tja daleč v Azijo in odkrij njegovo zgodbo.«

Juan Juvančič se je z misijonarjem Andrejem Majcnom prvič srečal pred več kot letom, ko je pripravljal Majcnov zemljevid ob zaključku škofijskega postopka za razglasitev njegove svetosti. Iz tega je nastala kratka risana video animacija, nato pa se je poglobil v njegov življenjepis in samostojno izbral za otroke domiselne in zabavne utrinke njegovih misijonskih dogodkov.

Ker ga zanima slovenska zgodovina, pripovedi in življenje misijonarjev – nekatere je že upodobil v stripih ali krajših publikacijah – mu je izziv predstavljal veliko zadovoljstvo in veselje. Kot je še dejal v pogovoru z vicepostulatorjem dr. Alojzijem Slavkom Snojem ob izidu nove slikanice za otroke, se kot sin gorenjske matere in očeta z Notranjske v Argentini nikoli ni čutil Argentinca, čeprav se je rodil v tej južnoameriški deželi, ki je mnogim Slovencem postala po vojni drugi dom.

Po materini strani je podedoval čut za umetnost in risanje, enako močno pa je v družini prejel slovensko istovetnost, čeprav je obiskoval argentinske šole, si nato poiskal delo in si ustvaril družino. Leta 1992 je prvič obiskal Slovenijo in takoj vedel, kje je njegov pravi dom. Obiske je še nekajkrat ponovil z mamo in sinom. Zaradi kriz in nestabilnosti v Argentini se je dokončno preselil leta 2008.

Če je Božjega služabnika Andreja Majcna spoznal šele pred kakim letom, pa to ne velja za don Boska in salezijance. Juan Juvančič je namreč salezijanski bivši gojenec, saj je osnovno šolo obiskoval v salezijanskem zavodu Don Bosko v Buenos Airesu. S hvaležnostjo se spominja duhovnikov, ki so poučevali v šoli ter pri obšolskih dejavnostih, predvsem se spominja športnih dejavnosti in petja na koru.

Kot pravi, je vladal red in disciplina, ki mladim seveda nista bila vedno po godu, a so zato prejeli dobro vzgojo, ki jo je danes zaradi vsesplošnega popuščanja sodobnim družbenim tokovom zelo manjka. Zato naj bo tudi nov strip o Božjem služabniku Andreju Majcnu kamenček v mozaiku vzorov salezijanskega poslanstva doma in po svetu.

Morda vas zanima tudi