V korak z mladimi.

Osredotočeni na Ukrajino, ne da bi pozabili druge

Slog dobrodošlice in pomoči, ki ga salezijanci uporabljajo v vseh okoliščinah, je konkretizacija njihove vere in karizme. V vsakem sprejetem beguncu, v vsakem poslanem konvoju pomoči, v vsaki izvedeni pobudi zbiranja sredstev ali drugih načinih solidarnosti želijo biti don Boskovi sinovi kot novodobni samarijani blizu ljudem, ki jih je življenje ranilo. Zato – ko vse svoje moči usmerjajo v trenutno tragedijo v Ukrajini s štirimi milijoni beguncev v petih tednih vojne – ostajajo dejavni na vseh humanitarnih mejah, kjer doprinašajo svoj del za izboljšanje življenja.

Medtem ko salezijanci v Ukrajini, v sosednjih državah in v drugih salezijanskih navzočnostih po svetu s polno hitrostjo nadaljujejo z dejavnostmi za spremljanje in pomoč žrtvam vojne, ki jo je sprožil ruski režim, predstavniki splošne salezijanske koordinacije za odziv na izredne razmere poudarjajo, da se nemoteno izvajajo tudi druge akcije in pobude kot odziv na potrebe družbenih skupin.

Na Haitiju, ki so ga v zadnjih letih prizadele naravne nesreče, je okrevanje po zadnjem potresu avgusta 2021 počasno, velika družbena in politična nestabilnost pa ostaja. Toda salezijanci haitske vizitatorije blaženega Filipa Rinaldija ne stojijo križem rok. Zahvaljujoč pomoči, prejeti v duhu salezijanske solidarnosti, so pred kratkim vzpostavili kratke tečaje usposabljanja v gradbeništvu, ki mladim moškim in ženskam omogočajo, da lažje najdejo zaposlitev v sektorju in tako prispevajo k obnovi porušenih domov in drugih objektov.

Tudi na južnih Filipinih, ki jih je konec lanskega leta prizadel tajfun Rai, se dejavnosti nadaljujejo: obnovitvena dela na prizadetih objektih in reševalne akcije za prebivalstvo, ki ga je ta ujma prizadela, so naporna, a pomembna znamenja napredovanja.

Nedavno nadaljevanje spopadov v Južnem Sudanu je povzročilo nov velik priliv beguncev v Ugando. Salezijanci, ki delujejo v obeh državah, nikakor niso ravnodušni in delajo vse, kar je v njihovi moči, na več frontah: humanitarna pomoč, psihološka, ​​moralna in duhovna podpora. Dejavni so v begunskem taborišču Palabek, kjer vodijo izobraževalne projekte in usposabljanja.

Dejavnosti, ki jih izvajajo salezijanci, bi lahko še na dolgo naštevali …

»Ko se osredotočamo na vojno v Ukrajini, nikakor ne pozabljamo na naše brate in sestre v drugih tragedijah. Vsaka od teh je prizadela tudi salezijance, ki sodelujejo pri pomoči žrtvam,« pravi salezijanec George Menamparampil, vodja splošne salezijanske koordinacije za odziv na izredne razmere.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi