V korak z mladimi.

»Ostajamo pri ljudeh«

Položaj v Ukrajini je vedno težji. Po skoraj tednu dni ruske invazije na Ukrajino se nadaljujejo boji in bombardiranja v različnih koncih države, posebno pa v Kijevu in Harkovu, drugem največjem mestu. Po podatkih raznih agencij je ruska vojska v Ukrajino vstopila na treh frontah: s severa iz Belorusije, z vzhoda iz Rusije in z juga s Krima. Po podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je umrlo 352 civilistov, med njimi 14 otrok. Deset tisoči vsakodnevno zapuščajo državo in kar ni videti konca. Novinarski viri poročajo, da je največji pritisk na poljsko mejo v kraju Medyka, majhnem kraju s 6.000 prebivalci. Po podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce je Ukrajino zapustilo že 500.000 prebivalcev, a število se strmo dviga.

»Na žalost je položaj tragičen. Pripravljamo se na še težje dneve. Ne vemo, kako dolgo bo trajala ta vojna, a pripravljeni moramo biti na vse,« piše Mykhaylo Chaban, predstojnik grško-katoliških salezijancev v Ukrajini. »Še vedno ostajamo v Kijevu, Lvovu, Žitomirju in Dnipru ter smo z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. Skušamo ohranjati zavetišča v salezijanskih ustanovah za vse, ki se zatekajo k nam v času bombardiranj,« še dodaja salezijanec Chaban. V preteklih dneh so 50 otrok sirot iz salezijanskega doma v Lvovu varno pripeljali na Slovaško, kjer so zanje poskrbeli slovaški salezijanci in salezijanska družina.

Hvala za vsak dar, ki ga nakažete Fundaciji Don Bosko za pomoč vojnim beguncem v Ukrajini. Že vsak najmanjši prispevek pomaga nekomu v Ukrajini.

»Izbruh vojne v Ukrajini je prizadel ne le lokalno družbo, temveč celotno Evropo,« pravi inšpektor poljske salezijanske inšpektorije s sedežem v Krakovu Marcin Kaznowski. »Naši sobratje v Odesi, Peremyshlyanyju, Bibirki in Korostyshivu so ostali z ljudmi ter spremljajo vernike in mlade v teh težkih trenutkih.«

Salezijanci v Ukrajini prosijo predvsem za vodo in trajno konzervirano hrano za vse, ki jih gostijo v svojih ustanovah. Potrebujejo ležišča, spalne vreče, odeje, pripomočke za osebno higieno in sanitetni material. Za sedaj vsa materialna sredstva dobivajo preko salezijanskih povezav na Poljskem in Slovaškem, ostali salezijanski svet pa jim z zbiranjem denarne pomoči pomaga pri nakupih in dostavi.

Foto: KSK/saleziani.sk

Morda vas zanima tudi