V korak z mladimi.

Pavel Albera, drugi don Boskov naslednik

Predstavitev virtualne razstave o »malem don Bosku«

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je leto 2021 posvetil Pavlu Alberi, drugemu don Boskovemu nasledniku v vodstvu salezijanske družbe, ob njegovi 100. obletnici smrti (Turin, Valdocco, 29. oktobra 1921).

V 12-minutni video predstavitvi nam salezijanec brat Paolo Vaschetto predstavi jedrnat in zanimiv pogled na njegovo pestro življenje.

Pavel Albera je ustanovitelj salezijanskega poslanstva v Franciji, kjer so ga imenovali »mali don Bosko« zaradi njegovega čutenja in prijaznosti v povezavi z duhom pobude. Kot član vrhovnega sveta in don Ruov zastopnik je obiskal salezijanske navzočnosti na mnogih koncih sveta. Nepozabno je njegovo triletno potovanje, ko je obiskal salezijanske skupnosti in vse ustanove v Ameriki, od skrajnega juga na Ognjeni zemlji, do New Yorka.

Ko se je kot vrhovni predstojnik znašel v prvi svetovni vojni, ki je prizadela tudi salezijansko družbo – okoli 1.500 od 3.000 redovnikov je bilo poklicanih v vojsko pod orožje ali za drugo pomoč – je njegovo očetovsko srce našlo način spremljanja teh salezijancev v intenzivnih osebnih pismih. Ohranjena so mnoga pisma s front. Z velikodušnostjo in žrtvami je vodil salezijansko družino, ki je skrbela za mnoge sirote ne glede na njihovo narodnost.

Pavel Albera je navdihnil in spodbudil številne kongrese bivših gojencev in salezijancev sotrudnikov. Ne smemo pozabiti na zaklad njegovih duhovnih dnevnikov, ki jih ni pisal samo v italijanščini, temveč tudi v francoščini in začuda tudi v angleščini. Vpogled vanje nam omogoča, da se uglasimo z duhovno globino in občutkom tega don Boskovega fanta, tovariša Mihaela Magoneja, ki je postal don Boskov naslednik. Ob drugih »očetih ustanoviteljih« je bil je velik učitelj duha.

Salezijanec Paolo Vascetto je bil mnoga leta misijonar v Nigeriji in Gani, trenutno pa na Papeški salezijanski univerzi v Rimu opravlja doktorat iz salezijanske zgodovine. Ob raziskovanju osrednjega salezijanskega arhiva je odkril pravi zaklad fotografij in dokumentov, s pomočjo katerih je nastala razstava o Pavlu Alberi. Uradno jo bo 30. januarja odprl vrhovni predstojnik v muzeju »Don Boskova hiša« v Valdoccu, že sedaj pa si jo lahko v italijanščini ali angleščini ogledate na spletni strani muzeja.

Povzeto po ANS

Video predstavitev o Pavlu Alberi je na voljo s slovenskimi podnapisi.

Morda vas zanima tudi