V korak z mladimi.

PDV 2012 – Cerknica

Ne bojte se! Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli in kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli.

Drugi vikend postnih duhovnih vaj se je odvijal v Cerknici. Zbralo se nas je okoli 35 mladih iz cele Slovenije. Oblikovala se je pisana in živahna druščina, tako po govorici kot po starosti. Po petkovi večerji in sproščenem zabavnem večeru, ki je privabil precej nasmehov na usta, smo skozi kratke igrane prizore spoznavali temo duhovnih vaj, ki nas je spremljala skozi celotni vikend. Strah pred višino, izpitom, pomembnim nastopom, izgubo službe, porodom. Strah, ki je po opogumljajočem nagovoru Boga izvodenel in postal prazen.

Polni novih pričakovanj smo se v soboto z ritmi duhovnih pesmi zbudili v čudovito cerkniško jutro. Po skupni molitvi in zahvali Njemu zgoraj, smo se lotili dela po skupinah. Imeli smo tri skupine: najmlajšo, z devetošolci in dijaki, mlajšo študentsko in malce starejšo študentsko skupaj z mladimi v poklicih. Strahovi, spoved, postni čas, vera, zaupanju v Boga. O vsem tem smo se pogovarjali. Poskušali smo najti lepoto in smisel postnega časa, saj ima le ta v družbi prevečkrat mračen, negativen prizvok. Spoznali smo, da moramo Jezusu kot sopotniki na Njegovem križevem potu pomagati nesti križ ter hoditi z njim in ga spremljati tako v žalosti kot veselju. Odmor po kosilu smo izkoristili za sprehod, nogomet, biljard, zračni hokej in prepevanje. V popoldanskem delu programa nas je obiskal igralec Gregor Čušin, ki nam je spregovoril o svojih strahovih. Z nami je delil presunljivo zgodbo iz svojega življenja, ki nam je vlila navdih za pričevanja nas samih v skupinah. Najgloblje osebne izkušnje kot tudi tiste zgodbe iz vsakdana, v katerih smo prepoznali Boga in Njegovo navzočnost, so nas še bolj utrdile in povezale. S pričevanjem in zavedanjem, da nas On vedno spremlja, smo si dali poguma in moči za premagovanje svojih strahov in ovir. Večerni del je bil posvečen spokornemu bogoslužju, spovedi in križevem potu. Le ta je bil napisan s strani naših vrstnikov, zato smo se v njem resnično našli in prepoznali. Po vsem tem smo se zopet malce sprostili in se neizmerno veselili v zabavnem večeru. Bili smo angeli varuhi in ni manjkalo rokoborskih prijemov, zvitih izmikanj ter smeha. Za zaključek dneva smo še izpostavili Najsvetejše in se v tišini, vsak sam, obrnili Nanj.

Vse zmorem v Njem, ki mi daje moč.

V nedeljskem delu programa smo najprej izdelali motivacijske kocke, ki nas bodo s citati in nagovori iz Svetega pisma in duhovnih vaj, vsak dan spremljale in opogumljale pri naših preizkušnjah. V sveti maši, ki smo jo pripravljali po skupinah, smo se Bogu še enkrat zahvalili za cerkniški vikend duhovnih vaj, za vse duhovne voditelje (Marko, Gregor, Jože), ki so nas usmerjali, za kuharice, ki so skrbele za nas, animatorje in vsakega udeleženca posebej. Polni novih spoznanj, poguma in zavedanja, da nas Bog vedno spremlja, smo se razšli in si obljubili, da se še kdaj srečamo.

Bodite pogumni! Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase.

 

Tekst: DD
Foto: GV

Morda vas zanima tudi