V korak z mladimi.

Pet dejstev o don Boskovem življenju

Bliža se 31. januar, praznik sv. Janeza Boska. V pričakovanju pomembnega praznovanja se spomnimo petih dejstev o don Boskovem življenju, ki jih morda ne poznajo vsi.

1. Želel je biti misijonar v Indiji

Že v začetku duhovniškega življenja je don Boska navdajala velika želja, da bi bil misijonar v Indiji. Nato pa ga je zavzemanje, da se posveti najbolj ubogim mladim, prepričalo, da je ostal v svojem mestu.

2. Iznašel je vzgojno metodo

Ko se je salezijanski svetnik odločil, da svoje življenje posveti mladim, je izbral vzgojo kot sredstvo evangelizacije. Vzgojo je sprejel za svoje veliko poslanstvo in iznašel preventivni vzgojni sistem.

3. Njegovo življenje so zaznamovale sanje

Sveti ustanovitelj salezijancev je od Boga prejel izredni dar sanj: po zgledu svetega Jožefa je podedoval milost preroških in razodevajočih sanj.

4. Je zavetnik mesta Brasilia

Ene od don Boskovih preroških sanj se nanašajo na glavno mesto Brazilije še pred njegovim nastankom. Don Bosko je podal mnogo podrobnosti o kraju, ki ga je videl v sanjah. Ko so 21. aprila 1960 ustanovili nogo glavno mesto Brazilije, so don Boska izbrali za zavetnika mesta.

5. Razglašen za zavetnika mladine

Sveti Janez Bosko je svoje življenje daroval za najbolj uboge mlade. Vse njegovo delo zaznamujeta ljubezen in bližina do mladih. Zato ga je papež Janez Pavel II. razglasil za »očeta in učitelja mladine«.

Morda vas zanima tudi