V korak z mladimi.

Pismo mladim ob don Boskovem prazniku

Vrhovni predstojnik piše mladim v »salezijanskem« letu, ob 400. letnici smrti svetega Frančiška Saleškega

Moji dragi mladi,

naj vsakega izmed vas doseže moj srčni pozdrav iz Valdocca, kjer smo obhajali praznik našega ljubljenega don Boska, »očeta in učitelja mladine«, kot ga je imenoval sv. Janez Pavel II.

To pismo vam pišem potem, ko sem se vas spominjav v molitvi v baziliki pred Gospodom, Marijo Pomočnico, don Boskom, Marijo Mazzarello in Dominikom Saviom, svetim mladeničem iz prvih let Oratorija tukaj v Valdoccu.

Sveto mašo za don Boskov praznik so iz bazilike Marije Pomočnice prenašali po italijanski državni televiziji in papež Frančišek je naslednji dan pri Angelusu dejal, da je sledil prenosu svete maše, nato pa je pozdravil vse salezijance in salezijanke ob don Boskovem prazniku. Ob tem je spomnil, da se naš oče »ni zaprl v zakristijo, ne v svoje reči. Stopil je na ulico in iskal mlade s svojo tipično ustvarjalnostjo.« Nedvomno bi don Bosko danes storil enako ter vse nas povabil, da bi mu pri tem pomagali in skupaj hodili po poti življenja.

Kako rad ima papež salezijansko družino, don Boskovo družino! In koliko odgovornosti to prinaša, saj moramo v Jezusovem imenu in v službi evangelija vedno dajati najboljše od sebe.

Vi, dragi mladi, ste pobudniki te zgodbe, kakor so bili pobudniki mladi ob don Bosku v Valdoccu.

V tem letu, ko se v Cerkvi spominjamo 400. obletnice smrti »velikana svetosti« sv. Frančiška Saleškega, smo vsi mi, salezijanska družina in vi mladi, ki ste del nas, poklicani živeti našo krščansko vero z vsem mladostniškim dinamizmom, ki ga nosite v srcu, s »salezijansko« ljubeznijo in milino, ki ju je zapustil sv. Frančišek Saleški in ju je prevzel don Bosko. Leta 1854 je o valdoškem oratoriju zapisal: »Zavetnik tega oratorija je sv. Frančišek Saleški, kar pomeni, da sta temelja, na katerem stoji naša Družba, ljubezen in milina, ki sta bili značilni kreposti tega svetnika.« Don Bosko se je v svojem poslanstvu navdihoval pri sv. Frančišku Saleškem, svetniku, ki je dojel – in bil je med redkimi – da sta Bog in njegova usmiljena ljubezen središče njegovega življenja in delovanja. Frančišek Saleški je svetnik miline, po srcu Boga Očeta upodobljenega srca, ki s svojo milino vse pritegne k sebi.

Prepričan sem, da biti mlad kristjan danes pomeni pogumen izziv.

V tej zavesti in duhovnosti, ki smo jo po don Bosku prejeli od sv. Frančiška Saleškega, in v moči besed, s katerimi sta se tako zaslužni papež Benedikt XVI. kot papež Frančišek obračala na vas, vas želim povabiti, dragi mladi v vseh salezijanskih navzočnostih po svetu, da živite na polno in z velikimi cilji, ki vas bodo vodili po poti veselja k Bogu.

Zelo lepo se mi je zdelo, ko je papež Benedikt XVI. v enem od svojih sporočil vam mladim dejal: »Dragi mladi, ne zadovoljite se z ničemer, razen z Resnico in Ljubeznijo, ne zadovoljite se z ničemer, razen s Kristusom.« Ta predlog je gotovo treba sprejeti s pogumom in zelo verjetno je, da vam družbeno in kulturno okolje, v katerem živite, pri tem ne bo pomagalo. A zadovoljiti se edino s Kristusom v vašem življenju pomeni popolnoma zapati Bogu, ki je živi Bog in vse vabi, da živijo kot je živel Jezus. Prepričan sem, da biti mlad kristjan danes pomeni pogumen izziv.

S tem ne pozabljam vas, dragi mladi v salezijanskih navzočnostih po svetu, ki izpovedujete drugo vero. Srčno vam želim, da svojo vero živite poglobljeno, da ste resnični verniki v veri, ki jo izpovedujete in jo živite pristno. Edini Bog, ki obstaja in h kateremu se vsi obračamo, naj vam vedno stoji ob strani v pristnem srečanju. Don Boskove ustanove in ustanove celotne salezijanske družine po svetu so in bodo vedno odprte za vsakega mladega, ki pride vanjo.

Naš svet potrebuje mlade, ki v sebi čutijo poslanstvo za Boga in so zaljubljeni vanj.

Skupaj s sobrati salezijanci, sestrami hčerami Marije Pomočnice in mnogimi, ki so del naše dragocene družine, vam ponovno ponavljam predloge, ki sta vam jih ponudila papeža Frančišek in Benedikt. Z njima vas po don Boskovem zgledu prosim, da bodite pogumni. Ne bojte se, naj vas Jezus preseneča. Gospodu odprite vrata svojega srca in pustite, da vam spregovori. Jezus vas bo vedno presenečal in vas popeljal po stezi pristnega veselja do sreče, ki jo iščete, si jo želite in jo potrebujete.

Moji dragi mladi, ob don Boskovem prazniku si vas drznem bolj kot kdaj prej pozvati, da vas Gospod potrebuje in vas kliče, da bi bili misijonarski učenci njegovega Kraljestva. Don Bosko vas potrebuje, kot je potreboval mlade v Valdoccu, da je mogel z njimi storiti toliko dobrega drugim. Mnogi vaši tovariši in prijatelji vas potrebujejo, potrebujejo vašo podporo. Potrebujejo vas mlade, da v svoje roke odgovorno in velikodušno vzamete svoje življenje.

Naš svet potrebuje mlade, ki v sebi čutijo poslanstvo za Boga in so zaljubljeni vanj. Mlade, ki čutijo, da Bog sanja in ima za vsakega čudovit načrt. Mlade z upanjem in pogumom. Mlade, ki si ne dovolijo vzeti upanja, kakor je dejal papež Frančišek: »Mlad človek ne more biti malodušen, njegova pravica je sanjati velike stvari, iskati široka obzorja, upati si več, želeti si spoznati svet, biti sposoben sprejeti izzivalne predloge in želeti dati najboljše od sebe za ustvarjanje nečesa novega. Zato vztrajno ponavljam mladim, naj ne dopustijo, da bi jim ukradli upanje« (Kristus živi, 15).

Dragi mladi, naj to pismo zaključim z željo, da letošnje leto preživite v velikem soglasju z don Boskom in Frančiškom Saleškim, ki vas bosta popeljala do srečanja z edinim, ki nekaj šteje: z Gospodom Jezusom Kristusom.

Naj še spomnim, da so mladi z vsega sveta, ki so se lanskega decembra zbrali na svetovni konzulti salezijanske mladine in potrdili smernice za svoje delo, enodušno predlagali praznovanje 400. obletnice smrti sv. Frančiška Saleškega. Člani pokrajinske konzulte Afrika-Madagaskar so prevzeli animiranje tega dogodka, pri katerem bodo sodelovale skupine salezijanske mladine iz vseh salezijanskih inšpektorij po svetu v znak zahvale, ljubezni in vdanosti temu velikemu svetniku, ki je navdihoval don Boska.

Opogumljam vas, da skrbite za trenutke molitve, pobude v korist najbolj potrebnim in da delite vse dobro, kar počnete.

Moji dragi mladi, lep don Boskov praznik in srečno »salezijansko« leto. Naj moj blagoslov doseže vse vas.

Pozdravljam vas z zagotovilom, da se vas spominjam v molitvi,

Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik

Morda vas zanima tudi