V korak z mladimi.

Plakat Vezila za leto 2020

Izšel je plakat Vezila vrhovnega predstojnika za leto 2020 z geslom: »Zgodi se tvoja volja, kakor v nebesih, tako na zemlji« (Mt 6,10): Dobri kristjani in pošteni državljani. Plakat vezila iskri spomin na začetke salezijanskega dela.

V bližini velike tržnice Porta Palazzo se je nahajalo stopnišče, kjer so posedali mladi, se smejali, šalili in malicali. Don Bosko jih je srečeval tam. Tam »zunaj«, kjer so se počutili sproščeno. Brez pridiganja jim je preprosto ponudil prijateljstvo.

Don Bosko ni imel ničesar, le svoje veliko srce, ki se je razodevalo v nepozabnem pogledu: »Kar je na don Bosku najbolj izstopalo, je bil njegov pogled, mil a zelo prodoren, ki je segel v globino srca in si mu težko odtegnil pogled,« je izpričal nekdanji gojenec.

Poster ponazarja stran iz Evangelija po don Bosku. Jezus je poklical otroka, ga postavil mednje in rekel: »Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo! Kdor se torej poniža kot ta otrok, bo največji v nebeškem kraljestvu, in kdor sprejme enega takega otroka v mojem imenu, mene sprejme« (Mt 18,1-5).

To je don Bosko. Z enakimi očmi in enakim srcem kot Jezus.

O mladih je bil prepričan: »To so najobčutljivejši in najdragocenejši del človeške družbe, na katerih temeljijo upanja in srečna prihodnost.« Bili so njegova odločilna izbira: »Si najpomembnejši del mojega dneva«, »Si poseben in mi veliko pomeniš«, je dejal mladim, ki jih je srečeval. In pogovor je dalje nanesel, da sta se dva človeka pogovarjala o njunem notranjem življenju. To je vsakodnevna dinamika, ki gradi osebnost mladih, v tem je srce vzgojnega postopka, ki uspe oblikovati »dobre kristjane in poštene državljane!«

Njegov cilj je preprost in neizmeren: »Mlade želim videti srečne tukaj na zemlji in v večnosti.«

Na plakatu vidimo, da so na vrhu stopnic odprta vrata. To so vrata don Boskovega doma, vrata cerkve in vrata življenja. Mladi danes prepogosto naletijo na zaprta vrata. Don Bosko pa želi imeti odprta vrata. Odprta za prihodnost in za srečno in odgovorno življenje, odprta za zrelo in zadovoljujočo vero, odprte veselju, solidarnosti in svobodni ustvarjalnosti.

Zaradi tega obstaja salezijanska družina.

Plakat je oblikoval ilustrator Stefano Pachi.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi