V korak z mladimi.

Plakat Vezila za leto 2021

Žene nas upanje: »Glej, vse delam novo« (Raz 21,5)

»Žene nas upanje: ‘Glej, vse delam novo’« (Raz 21,5) je geslo, ki ga je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime izbral za Vezilo 2021. Kot vsako leto njegovo sporočilo spremlja plakat, ki grafično predstavi namene in usmeritve, ki jih oče in središče enotnosti salezijanske družine nameni vsem don Boskovim sledilcem. Temu je namenjen tudi plakat Vezila za leto 2021, ki je v teh dneh prispel v vse salezijanske skupnosti po svetu.

Kot je v navadi že nekaj let, plakat Vezila pripravijo umetniki iz raznih področij in dežel, da s tem predstavi razne vidike salezijanskega sveta. Dikasterij za družbeno komuniciranje je letos izbral latinsko Ameriko.

Med različnimi predlogi je bil izbran 41-letni argentinski slikar Gustavo Daguerre, vse življenje povezan s salezijanskim okoljem, ki trenutno dela kot pastoralni koordinator v zavodu hčera Marije Pomočnice in je v preteklosti že ilustriral argentinski salezijanski vestnik.

Sam takole predstavi plakat:

»Ko sem prebral geslo, ki spremlja Vezilo 2021, sem vedel, da moram upodobiti, kar je v tej molitvi najmočnejše: UPANJE. Za nas, občestvo verujočih, upanje dobi odgovor v Jezusu. V teh časih pogosto slišimo o ljudeh, ki so izgubili upanje. Dovolj je pandemija, da ‘zamaje’ človeštvo in odkrije vso njegovo ranljivost. In v tem človeštvu so tudi naši mladi … izbranci naše karizme.

Zato je na sredini ilustracije v skoraj molitveni drži upodobljen Jezus, ki nas podpira in vabi, da vstanemo, ne le z iztegnjeno roko, temveč s pogledom, ki kliče k dostojanstvu. Okolica se nagiba k spreobrnjenju, od sivine, temin in gostote k polnosti barv s potrebno svetlobo, ki na obrazih priča o Kristusu.

Velik izziv salezijanske družine je, kako biti znamenje upanja, kako svetiti, kako gledati z dostojanstvom, kako ozdravljati in spremljati vse, ki jih je ranila pandemija, kako ostati pozorni na potrebe drugih, kot nas učita Marija Mazzarello in don Bosko.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi