V korak z mladimi.

Plasticus

Okoljska otroška pustolovščina z globokim sporočilom

Salezijanska založba Salve nadaljuje z izdajanjem izbranih uspešnic svetovne otroške in mladinske literature s poudarkom občečloveških in krščanskih vrednot.

V bogato ilustrirani domišlijski zgodbi Plasticus, ki se bi lahko dogajala kljerkoli, se skrivajo vrednoste skrbi za okolje, mir, strpnost in solidarnost.

Aill je ime majhnega irskega mesteca, v katerem živijo malo nenavadni prebivalci. Brian Mcneill je tipičen predstavnik vaščanov. Star je dvanajst let in ima oranžne lase, ostrižene na gobico. In Aspergerjev sindrom. Aspergerjev sindrom je razvojna motnja, ki sodi v skupino motenj avtističnega spektra. Vsega skupaj v vasi Aill živi petdeset prebivalcev. Deluje kot vasica, v kateri se nikoli ne zgodi nič nenavadnega.

V tej pustolovščini z okoljevarstvenim pridihom se skrivata obilica humorja in cel kup zapletov.

A resnica je ravno nasprotna. Pod pečinami, ki obkrožajo to malo vas, je na plaži Brian Mcneill na enem od svojih vsakodnevnih sprehodov odkril truplo gospe Reilly, zavzete okoljevarstvenice. In tako se začne pustolovščina Plasticus.

Plasticus je namreč največje mednarodno podjetje za proizvodnjo industrijske plastike. Pred nekaj leti so svojo tovarno odprli le pet kilometrov od te idilične vasice. Prav gospa Reilly je obtožila tovarno Plasticus, da njihova čistilna naprava ne deluje in da spuščajo v morje neomejene količine odpadkov.

Avtorica Beatriz Osés (Madrid, 1972) je učiteljica jezika in književnosti ter dobitnica različnih nagrad za inovativno izobraževanje in ustvarjalno pisanje (mladinsko leposlovje in poezija). Leta 2011 se je uvrstila v finale španske nacionalne nagrade za otroke. Prvo knjigo iz serije Brianovih pustolovščin je v slovenski jezik prevedla Tina Furlan.

Morda vas zanima tudi