V korak z mladimi.

Pletenje misijonskih vezi

V Sloveniji se mudi salezijanski predstojnik iz Mozambika

V Sloveniji se mudi salezijanski duhovnik Adolfo de Jesus Sarmento, po rodu z Vzhodnega Timorja, sicer pa predstojnik salezijanske vizitatorije »Marija Pomočnica« v Mozambiku. Pod njegovim vodstvom v Mozambiku deluje tudi naš misijonar Tone Grm, ki se letos prav tako mudi na dopustu v domovini.

V petek, 15. julija 2022, so se v salezijanskem inšpektoratu na Rakovniku na krajšem delovno prijateljskem srečanju zbrali inšpektorja Marko Košnik in Adolfo de Jesus Sarmento, misijonar Tone Grm, inšpektorialni ekonom Janez Krnc ter vodja razvojne pisarne Fundacije don Bosko dr. Maja Žibert in osvetlili delo in življenje domačinov in misijonarjev v Mozambiku.

Adolfo de Jesus Sarmento in Tone Grm sta predstavila delo in življenje salezijancev v Mozambiku, predvsem njihovo poslanstvo vodenja izobraževalnega sistema vse od osnovnih šol do univerze. Predstavila sta sisteme upravljanja poklicnih ter vajeniških šol, pri čemer salezijanci in njihovi laični sodelavci igrajo ključno vlogo izobraževanja otrok in mladostnikov  v mehanike, električarje, zidarje in druge poklice tehničnih strok.

Sarmento je spregovoril še o treh pomembnih temah, v katerih bi lahko salezijanska Slovenija in Mozambik sodelovala tudi v prihodnje: salezijansko prostovoljstvo, ki ga začenjajo uvajati tudi na severu Mozambika, možnosti štipendiranja njihovih učencev in študentov, mozambiški inšpektor pa je slovenske salezijance povabil tudi v Mozambik, da bi zmogli začutiti misijonsko izkušnjo.

Inšpektor Marko Košnik je pogovor sklenil z besedami, da je pomembno ohranjati vez z našimi misijonarji in drugimi salezijanci, ki živijo in delujejo v misijonskih deželah. Ob tem je poudaril, kako pomembno je, da se eni in drugi zavedamo, da ne moremo samo dajati ali samo prejemati. Salezijansko delo v misijonih je konkretno, otipljivo, ob vsem tem pa je pomemba tudi naša vez, ki jo zmore narediti molitev.

Srečanje so sklenili ravno z molitvijo, po eni strani za revnejše države tretjega sveta, za misijonarje in salezijance, ki skrbijo za razvoj in življenje v misijonih, po drugi strani pa je bila sklepa molitev namenjena tudi za evropske države, ki so zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev pričele medse sprejemati nove misijonarje.

Morda vas zanima tudi