V korak z mladimi.

Po akciji Solidarnost za štipendije

Koliko solidarnosti, odprtosti, posluha za mlade in pomembnost vzgoje je v slovenskem narodu in Cerkvi, je pokazala dobrodelna akcija Solidarnost za štipendije v organizaciji Fundacije Don Bosko, ki je z zaključno oddajo na Radiu Ognjišče presegla vsa pričakovanja.
O akciji, pripravah in poteku smo se pogovarjali z Majo Žibert, vodjo razvojne pisarne pri Fundaciji Don Bosko.

Od kod ideja za dobrodelno akcijo Solidarnost za štipendije?

Vse od pojava epidemije bolezni covid-19 se je na Fundacijo don Bosko pričelo obračati po pomoč vedno več ljudi. Tako mladih, ki nimajo sredstev za šolnino, družine, ki so v stiski za vsakdanji kruh, brezposelni. Ob spremljanju poteka razvoja epidemije smo na Fundaciji don Bosko opazili, da stiske mladih niso vedno povezane le z materialnimi dobrinami. Epidemija nam je pokazala, da so se v družbi začele poglabljati osebnostne stiske, krize iskanja resnice, kaj je res in kaj ne, krize vere, krize iskanja lastnih identitet, krize ranljivih družin, težave v izobraževanju …

Ob razmišljanju, kako pomagati in kako odgovarjati na pojave vseh posledic, ki jih je prinesla epidemija covida-19, so nas nagovorile besede vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja: »Salezijanska karizma mora danes bolj kot kadarkoli prej pričevati v imenu revnih, zapuščenih in izključenih, tistih, ki jih ne slišimo in tistih, ki so brez dostojanstva. Danes za nas ni druge poti.«

Poudarek je torej na vzgoji in izobraževanju kot izhodu iz revščine?

Prepričani smo, da je rešitev in način za dolgoročno premagovanje posledic epidemije, predvsem za vse mlade, izobrazba. In ob njej vzgoja, ki raste z vrednotami, ki jih sprejemamo v šoli, doma v družini, v župniji, na igrišču. Ob dani ponudbi, ki so jo mladi lahko deležni, se zavedamo, da moramo še posebno danes ljudem pomagati tudi v finančnem smislu – predvsem mladim, odrinjenim, neslišanim – da prestopijo prag revščine, da so deležni vzgoje in izobrazbe, s pomočjo katerih se bodo v življenju lažje spoprijeli s posledicami kriz. Ob tem pa mora biti ravno solidarnost tista vrednota, ki nas bo povezala.

Kakšen je bil odziv, še posebej z oddajo na Radiu Ognjišče?

V ta namen smo skupaj z največjim katoliškim medijem v Sloveniji, Radiem Ognjišče, med januarjem in majem pripravili več pogovornih oddaj, v katerih smo se s strokovnjaki pogovarjali o stiskah, ki jih je prinesla epidemija. Oddaje smo zaključili z veliko dobrodelno radijsko oddajo »Solidarnost za štipendije«, ki je potekala v petek, 21. maja 2021, med 20. in 22. uro. V dveh urah so se na radiu zvrstili številni gostje: predstavniki salezijanskih ustanov, glasbeniki, ki jih povezuje don Boskov duh, družine in posamezniki, ki so pričevali o delu salezijanskih ustanov po Slovenij in tako pripravili bogat program, s katerim smo poslušalce nagovarjali in jih prosili za pomoč pri zbiranju sredstev za potrebe mladih.

Sočasno smo v Majcnovi hiši na Rakovniku organizirali klicni center, kjer so animatorji, skavti in salezijanci z veliko vnemo sprejemali klice dobrotnikov in beležili zbrana sredstva. V času oddaje smo zabeležili več kot 650 klicev posameznih dobrotnikov, ki so skupaj s sredstvi, zbranimi v postni akciji slovenskih salezijancev, zbrali skoraj 28.000 evrov denarne pomoči za potrebe mladih in družin. Zares, dejavnosti pastoralnega, vzgojnega in izobraževalnega poslanstva imajo smisel samo v solidarnosti.

Hvala prav vsem in vsakemu v imenu mladih.

Morda vas zanima tudi