V korak z mladimi.

Po letu vojne v Ukrajini

24. februarja 2023 mineva eno leto od začetka vojne v Ukrajini. »Obletnica, ki bi jo vsi najraje pozabili. Iskreno si želimo, da se ta vojna ne bi nikoli začela. Vendar to ni bila naša izbira. Lahko smo se le soočili z njenimi uničujočimi posledicami,« sporočajo iz Salezijanske koordinacije za izredne razmere v Ukrajini. Ob tej žalostni obletnici koordinacijska skupina s sedežem v Varšavi, ki organizira izvajanje pomoči za žrtve vojne v Ukrajini in okoliških državah, predstavlja majhen povzetek in oceno tega, kar je bilo doseženo v teh mesecih velikega trpljenja in velikodušnosti, hkrati pa izraža hvaležnost vsem velikim in malim dobrotnikom.

Skupno je bilo zbranih več kot 9,6 milijona evrov, ki so bili porabljeni za pomoč, zahvaljujoč prispevku 66 organizacij in skupnosti z vseh petih celin. Izvedeni in podprti projekti so vključevali gradnjo zasilnih zavetišč, podporo beguncem v tujini in notranje razseljenim osebam, izobraževalne programe za otroke in mlade, poseben načrt za obvladovanje zimskih razmer ter splošno podporo pri obvladovanju tako zapletenih razmer.

Krzysztof Grzendziński, vodja koordinacijske skupine v Varšavi, nadalje pravi:

Koordinacijska skupina za nujne primere v Ukrajini je od začetka marca 2022 priča veliki solidarnosti salezijanske družine z žrtvami vojne v Ukrajini. Zahvaljujoč podpori številnih misijonskih uradov, salezijanskih organizacij in inšpektorij ter podpori koordinatorja za izredne razmere v salezijanski družbi, Georgea Menamparampila, ki mu je v prvih mesecih pomagal koordinator »don Boskove mreže« Fonny Grootjans, v zadnjem času pa Angel Gudiña, smo izvedli več kot 100 projektov humanitarne pomoči, tako materialne (hrana, oblačila, odeje, radiatorji in drugo) kot psihološke, kot so pravna pomoč, jezikovni tečaji, formalno in neformalno izobraževanje ter organizacija prostega časa za ukrajinske otroke.

Kot koordinacijska skupina smo leta 2022 organizirali 20 prevozov humanitarne pomoči v Ukrajino, material pa smo razdeljevali predvsem prek salezijanskih skupnosti in skupnosti hčera Marije Pomočnice po vsej Ukrajini. V tesnem sodelovanju s poljskimi salezijanskimi inšpektorijami podpiramo begunce, ki živijo na Poljskem. Po skoraj letu dni od začetka vojne so v salezijanskih domovih po vsej Poljski še vedno ukrajinski gostje (trenutno okoli 250 oseb). Zdaj je naš glavni cilj, da jih podpremo pri osamosvajanju in iskanju zaposlitve. Proces iskanja dela je zelo zahteven, saj so bile v nekaterih majhnih mestih, kjer se nahajajo salezijanski domovi, edine zaposlitvene možnosti le sezonske. Kjer je bilo mogoče, so salezijanci vključili in zaposlili ukrajinske begunce pri vzdrževanju stavb, kuhanju, varstvu otrok znotraj svojih objektov. Izvedli smo tudi raziskavo o stopnji izobrazbe beguncev, ki so jih gostili, da bi našli ustrezno zaposlitev za tiste, ki so pripravljeni delati.

Že več mesecev z veseljem opazujemo dobro vključevanje Ukrajincev, zlasti otrok, v družbeno strukturo in z veseljem prispevamo k njihovi varnosti in razvoju. Mnogi od teh ljudi se morajo zdaj spopadati s travmo, ki so jo doživeli, zato dajemo velik pomen psihološki podpori, da lahko do nje pridejo, ko jo potrebujejo.

Vsakodnevno vzdržujemo stike s salezijanskimi skupnostmi v Ukrajini in se skušamo čim hitreje in učinkoviteje odzvati na potrebe ljudi, ki jim pomagamo na različnih območjih države. Podporo prejemajo prebivalci salezijanskih župnij (grkokatoliških in rimskokatoliških), ki vključujejo tudi notranje razseljene osebe, šole, sirotišnice in prebivalce območij, ki so jih močno prizadeli Rusi.

Poleg tega salezijanci prinašajo pomoč v vzhodne dele Ukrajine, ki so jih vojni dogodki najbolj prizadeli. Trenutno se večina sredstev uporablja za zadovoljevanje potreb, ki so posledica mrzlega zimskega vremena. Zaradi nizkih temperatur, pogostih izpadov električne energije, pomanjkanja hrane in predvsem nenehnih napadov v različnih delih države, je življenje Ukrajincev, zlasti tistih, ki so zaradi vojne izgubili domove in premoženje, zelo težko. Zato je tako pomembno, da kot salezijanska družina ne prenehamo zagotavljati pomoči. V prvih dneh leta 2023 sta v skladišče, ustanovljeno v sodelovanju z ukrajinsko grško-katoliško salezijansko vizitatorijo v okviru projekta »prezimovanje«, prispela dva tovornjaka z živili. S podporo donatorjev in partnerjev nameravamo skladišče dopolniti z izdelki, potrebnimi za pomoč ljudem v stiski.

Ena od nalog koordinacijske skupine je poleg zbiranja podatkov o potrebah in njihovega posredovanja donatorskim agencijam zagotoviti, da so vsi postopki, povezani z izvajanjem in financiranjem projektov, pregledni in da je vse ustrezno dokumentirano. S tem se ne le izognemo dvojnemu financiranju projektov, temveč lahko tudi preverimo najnujnejše potrebe in določimo prednostne naloge. To je mogoče zaradi odlične komunikacije in povezovanja med vodji misijonskih pisarn, koordinacijsko skupino in salezijanci, ki delajo v Ukrajini.

Kot koordinatorji ne le nadzorujemo in olajšujemo usklajevanje potreb lokalnih partnerjev in donatorjev, temveč skrbimo tudi za zbiranje sredstev. Tako smo s sredstvi poljskega ministrstva za zunanje zadeve izvedli dva projekta za nakup prehrambnih in neprehranskih izdelkov ter štiri vozila za prevoz pomoči v Ukrajino.

Vse to ne bi bilo mogoče brez velikodušne podpore dobrosrčnih donatorjev z vsega sveta, ki se jim v našem imenu in v imenu Ukrajincev zahvaljujem za pomoč in solidarnost, ki ju vsakodnevno izkazujejo.

Vsi upamo, da se bo vojna kmalu končala in da bo humanitarno pomoč salezijancev nadomestila razvojna pomoč za obnovo države.

ANS

Morda vas zanima tudi