V korak z mladimi.

Po skrunitvi grobov salezijanci počivajo v miru

Pred nekaj dnevi je v Caracasu, v starosti 107 let, umrl misijonar Jožef (José) Berno, najstarejši salezijanec v salezijanski družbi. Kdo bi si mislil, da po predanem in radostnem delu v službi Boga in ubogih ne bo imel miru na pokopališču, zato so ga morali sežgati.

Zaradi družbeno-ekonomskega položaja, v katerem se nahaja Venezuela, pričevanje tega salezijanskega misijonarja nikakor ne bo utonilo v pozabo. V teh dneh so se mnogi spraševali: v čem je bila skrivnost njegovega dolgega življenja? Zadoščalo ga je pogledati: nasmejan, optimist, vesel. »Samo Bog in Marija Pomočnica poznata življenje don Berna, misijonarjeve težave in žrtvovanja … Njegovo življenje je pričevanje vere, darežljivosti, trpljenja in neizmerne sreče,« je o njem zapisal bivši gojenec.

In prav ta venezuelski družbeno-ekonomski položaj se je lotil tudi pokopališč: niti mrtvi ne morejo počivati v miru!

V zadnjih mesecih so salezijanski pantheon na osrednjem pokopališču oskrunili dvakrat. Krste salezijancev so odprli in oplenili.

»Glede na položaj in zaradi pomanjkljivih odgovorov zadoležnih za pokopališča glede varnosti pokojnikov, smo izkopali posmrtne ostanke salezijancev. Zahvaljujoč družini Valles smo posmrtne ostanke prepeljali v poslovilno vežico in obhajali spravno sveto evharistijo. Nato smo ostanke sežgali in jih položili v majhne žare,« obveščajo salezijanci iz Venezuele.

»Oskrunili so 41 salezijanskih grobnic,« pove Timothy Ploch, pokrajinski svetovalec za salezijansko pokrajino Interamerika. »Motiv ni znan, ali zaradi plenjenja ali zaradi verskih razlogov. Dejstvo je, da smo odgovorne prosili za varovanje pokopališč, a nismo dobili nobenega odgovora. Zato smo zbrali vse kosti, identificirali vsakega pokojnega salezijanca in jih nato kremirali. V slovesnem verskem obredu smo jih pokopali v župniji Don Bosco.«

K pogrebu pokojnega misijonarja Berna, ki ga je v župniji Don Bosco v Altamiri vodil msgr. Raúl Biord, škof v La Guairi, so prenesli tudi ostanke oskrunjenih sobratov. Bernovo telo so kremirali skupaj s posmrtnimi ostanki 41 sobratov, katerih grobovi so bili oskrunjeni, žare pa so položili ob glavni vhod svetišča, pod noge device Marije Pomočnice.

Sedaj bodo končno lahko počivali v miru!

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi