V korak z mladimi.

Po številnih težavah blagoslovili Marijino središče

V nedeljo, 2. oktobra 2022, so salezijanci avstralsko-pacifiške inšpektorje »Marija Pomočnica« blagoslovili središče lurške Matere Božje v salezijanski župniji Brunswick v predmestju Melbourna. Dolgo pričakovani dogodek je dal zagona že tako živahni župnijski skupnosti.

Zaradi pandemije in dolgih mesecev omejitev v avstralski zvezni državi Viktorija so središče Naše Gospe iz Lurda po dveh letih čakanja končno blagoslovili. Ob tej priložnosti so se zbrali vsa župnijska skupnost, verniki italijanskega in vietnamskega porekla, prijatelji in dobrotniki s salezijancem in inšpektorialnim vikarjem Petrom Hoangom ter drugimi duhovniki in redovniki, ki so prišli na slovesnost blagoslovitve Marijinega kipa.

V homilijo je Hoang spomnil na številne težave, s katerimi so se soočili na poti do tega trenutka: poleg upočasnitve zaradi pandemije je omenil tudi dogodek iz poletja 2021, ko je orkanski veter dvignil kose gradbenih opek in jih vrgel 20 metrov daleč, na koncu pa so padli točno na mesto, kjer zdaj stoji replika lurške votline. Dogodek je razumel kot eno od mnogih znamenj, da je Devica Marija kljub težavam, s katerimi se je soočala in jih premagovala, želela ostati prisotna v tem majhnem svetišču.

Slovesna sveta maša, ki se je končala z bratskim agape, je bila vrhunec poti rasti salezijanske župnije, ki se je začela pred dobrimi 15 leti, ko je takratni salezijanski inšpektor Frank Moloney poslal salezijanca Anthonyja Quang Nguyena v Brunswick, da ponovno vzpostavi lokalno salezijansko prisotnost, med drugim z odprtjem centra za begunce.

V tem času se je marsikaj spremenilo in mnogi od takratnih župljanov so se postarali, številne mlade družine pa so se morale preseliti zaradi naraščajočih cen stanovanj na območju, ki je postalo mondeno. Toda don Boskovi sinovi so zavihali rokave in se lotili različnih pastoralnih projektov in dejavnosti, da bi uresničili svoje vzgojno, evangelizacijsko in dobrodelno poslanstvo.

V sodelovanju s hčerama Marije Pomočnice, s. Marguerite in s. Thuy-Linh ter salezijancem sotrudnikom Dat Phungom je župnik oživil salezijansko mladinsko gibanje. Kasneje je odprl šolo vietnamskega jezika, ki poteka vsako nedeljo popoldne in je postala velika privlačnost za številne otroke in mlade. V župnijo pridejo, da bi se učili jezika, nato pa ostanejo na dejavnostih, obiskujejo katehezo in obhajajo besedno bogoslužje, zvečer pa se pridružijo celotni skupnosti pri sveti evharistiji.

Vir: AustraLasia

Morda vas zanima tudi