V korak z mladimi.

Pogled na preteklost za navdih »lika salezijanca za mlade danes«

Evropski ljubitelji salezijanske zgodovine so se zbrali na seminarju

V Bratislavi se je 4. novembra zaključil evropski seminar Združenja ljubiteljev salezijanske zgodovine. Na njem so predstavili »Pomembne salezijanske like 19. in 20. stoletja«, salezijance in sestre hčere Marije Pomočnice, ki so kljub različni formaciji, kulturi, navadam in delovanju predstavili in živeli edinstveno salezijansko poslanstvo na edinstven in poseben način.

V štirih dnevih je 34 udeležencev, 17 salezijancev, 12 sester HMP, 2 člana salezijanske družine in 3 laiki, predstavilo svoje prispevke, v katerih je zaobjeto originalno, tipično in svojevrstno življenje redovnikov in redovnic od vzhoda do zahoda stare celine.

Ti so v različnih političnih in vzgojnih kontekstih znali dati najboljše v različnih vlogah Družbe: kot inšpektorji, ravnatelji, voditelji oratorijev, poklicni animatorji, pisatelji, glasbeniki, umetniki, založniki, učitelji, misijonarji, škofje …

Predstavljene osebe zemljepisno pripadajo različnim narodom: 16 Italiji, 5 Poljski, 4 Španiji, po dva Slovaški, Nemčiji in Avstriji, Veliki Britaniji/Južni Afriki, po eden pa Belgiji/Kongu, Portugalski in Sloveniji. Slovenijo je na seminarju zastopal dr. Bogdan Kolar, profesor pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo Teološke fakultete v Ljubljani in inšpektorialni arhivar, ki je predstavil lik teologa in salezijanskega inšpektorja Franca Wallanda (1887–1975).

Če je »zgodovina seme sedanjosti, ki jo vsi poznamo, pa tudi prihodnosti, ki jo moramo zavestno graditi v zvestobi in ustvarjalnosti,« kot je zapisal vrhovni predstojnik v pozdravu udeležencem seminarja, je prav tako jasno, da so liki nekaterh osebnosti, ki so jih predavatelji osvetlili na seminarju, vir navdiha za »lik salezijanca za mlade danes,« kar bo tudi tema prihajajočega 28. vrhovnega zbora.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi