V korak z mladimi.

Pogum! Vstani! Kliče te!

Gregor Markelc je izpovedal večne redovne zaobljube v salezijanski družbi

Na sobotni dan, 3. septembra 2022, je v dolini pod svobodnim soncem pokalo od mladosti, veselja, srečevanj in duhovnosti. Animatorji, mladi in mladi po srcu iz domala vseh koncev Slovenije so se zbrali na zaključku poletnih oratorijev, kjer so pomerili svoje moči, še bolj pa razigranost in sproščenost na že tradicionalnem animatlonu.

Najprej so se zbrali pri sveti maši, kjer so se Gospodu zahvalili za poletna oratorijska dogajanja. Letošnje bogoslužje je bilo še na poseben način slovesno, saj je mladi salezijanec Gregor Markelc ne le pred inšpektorjem Markom Košnikom, ki je vodil sveto mašo, pred domačimi in prijatelji, temveč pred več stoglavo množico mladih izpovedal večne redovne zaobljube v salezijanski družbi. S tem je potrdil, da bo živel pokorno, ubožno in čisto v salezijanski skupnosti za mlade po don Boskovem zgledu.

Inšpektor Košnik je v nagovoru izpostavil svojo vznemirjenost ob tem svečanem dogodku. Ob izbrani Božji besedi je skušal nagovoriti tako Gregorja kakor mlade. Pri tem je izpostavil štiri točke.

Tako kot je Gospod poklical Abrahama, da je šel iz svoje dežele, tako je vsak poklican na pot: animatorji, da bodo premagali ovire animatlona, Gregor pa, da na poti poklica premaguje ovire osebnih krhkosti in zunanjega sveta.

»Za seboj imaš šest let začasnih redovnih zaobljub. Danes boš pred Bogom zaobljube izpovedal za večno. Ne le za vedno, torej do smrti, ampak za večno, kar ima veljavo tudi v nebesih. Gre za Božjo večno zvestobo do tebe, ki si jo pripravljen potrditi s svojo človeško odločitvijo.«

Letošnji oratoriji so v središče postavili 500. obletnico spreobrnitve sv. Ignacija Lojolskega. Novost krsta je prav v tem, da človek stopi na pot novosti življenja. Rojstvo v novo življenje se zgodi, ko s Kristusom umremo sebi in svetu. Zato slepi Bartimaj kriči in prosi: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Iz očiščenja in prerojenja v vodi se rodi novo življenje v Duhu. To je sveti krst. Največji trenutek duhovnega življenja. Na tem temelju stojijo tudi redovne obljube.

Gregor si je za geslo večnih zaobljub izbral besede »Pogum! Vstani! Kliče te!« Te besede veljajo za vse: za naimatorje na animatlonu in za Gregorja, da pogumno stopa za Jezusom. Brez Kristusa smo namreč vsi slepi. Nevarno je, da se sprijaznimo z duhovno slepoto in naša vera v Jezusa ugaša. Zato je Batimaj podoba naše vere, ki želi spregledati in odkriti svoj pravi poklic.

»Gregor je večne zaobljube izpovedal v letu, ko slovenska salezijanska inšpektorijo obhaja 100. obletnico ustanovitve in ko praznujemo 400. obletnico sv. Frančiška Saleškega.«

»Naša Družba je bila rodovitna, sedaj pa doživljamo duhovo sušo, a jo je Bog zalil z novimi misijonarji. Zaupam pa, da Gospod kliče in da je tudi med vami kdo, ki ga bo današnje pričevanje mladega salezijanca Gregorja nagovorilo. Dragi mladi, dragi vsi navzoči! Ne bojte se prihodnosti. Marija je z vami. To obljuba don Bosko. Marija se danes še posebej veseli Gregorjeve odločitve. Ona je nebeška Mati, ki vam želi najboljše. Marija vas danes objema z nežno materinsko roko in vam naklanja posebne milosti. Kajti današnji dan je milostni trenutek za vse nas,« je nagovor zaključil inšpektor Košnik.

»Prejel boš salezijanski križ s podobo dobrega pastirja. Skupaj z don Boskom izgovarjaš besede popolne podaritve mladim: Bogu sem obljubil, da bom do zadnjega diha živel za svoje fante.«

Po sveti maši, ki so jo oblikovali animatorji ter priložnostni pevski zbor in bend iz Cerknice, Rakovnika, Šentruperta in od drugod pod vodstvom Tadeja Zalarja, so se povabljeni še dolgo zadržali na srečanju, animatorji pa odhiteli novim dogodivščinam naproti, ki so jih čakale na animatlonu.

Foto: Grega Valič

Morda vas zanima tudi