V korak z mladimi.

“Pogumno naprej!”

Salezijanci so se zbrali v Celju na zaključku izredne vizitacije

»Pogumno naprej in storite to, kar lahko,« so bile zadnje izmed mnogih besed, ki jih je ob zaključku izredne vizitacije zbranim sobratom slovenske inšpektorije namenil pokrajinski svetovalec Tadeusz Rozmus.

Potem ko je obiskal vse salezijanske skupnosti skupnosti in se pogovoril z vsemi sobrati doma, v zamejstvu in diaspori, je v obliki SWOT analize predstavil pozitivne in negativne reči ter priložnosti za naprej. Če so se nekateri sobratje ob vizitatorjevem uvodu in pozitivnih vidikih udobno zazibali v lahno dremavico, pa jim je omenjanje pomanjkljivosti in slabosti hitro odprlo oči in tudi usta niso ostala brez tihih komentarjev. A tako pač je, ko se je treba soočiti s tem, kar je že znanega, a ne izrečenega.

Sledilo je delo v skupinah, kjer so si salezijanci izmenjali in povzeli prve sadove vizitacije ter se na tem temelju ozrli tudi v prihodnost poslanstva inšpektorije. Po adoraciji in molitvah ob vaji za srečno smrt je sledilo skupno obhajanje svete maše.

Vizitator se je v kratkem nagovoru navezal na Božjo besedo. Kot je bil zvitek v Janezovem evangeliju sladek v ustih in grenak v želodcu, se dogaja z našim poklicem. Na začetku je sladek, a pride čas, ko nas zagreni in bremeni. Kot apostol Janez se moramo truditi, da bomo mladim znali prerokovati v vseh okoliščinah in časih. Ob odlomku o Očetovih hiši kot hiši molitve je pozval k premisleku o poklicanosti, ki naj bi bila čista in namenjena razglašanju evangelija v don Boskovem slogu. Ob vzkliku, da smo Božji tempelj, je razmišljal tem, da smo Jezusovi apostoli v tem zgodovinskem trenutku evangelizacije, kot so bili to prvi apostoli v svojem času. Ob koncu se je navezal še na končano sinodo o mladih, ki je spodbudila tudi večjo salezijansko karizmatično pričevalnosti. Poklicna rodovitnost je namreč odvisna od svetosti in prilagodljivosti poslanstva današnjim mladim.

Sveta maša in s tem izredna vizitacija se je končala zahvalo inšpektorja Marka Košnika in z blagoslovom Marije Pomočnice, druženje sobratov pa se je nadaljevalo v prostorih mladinskega centra, kjer so sobratje, sodelavci in mladi celjske skupnosti pripravili odlično kosilo.

Morda vas zanima tudi