V korak z mladimi.

Poljski salezijanci pomagajo Ukrajini

Poljska je od 24. februarja do 9. marca 2022 sprejela 1,37 milijona beguncev iz Ukrajine: 93 % ukrajinskih državljanov, 1 % poljskih državljanov in 6 % državljanov skoraj 100 različnih držav. 90 % je žensk z otroki. Večina beguncev nosi s seboj le najpotrebnejše reči. Dogaja se, da zaradi lažjega prevoza pustijo svoje reči ob cesti ali na železniški postaji. Ko prispejo na Poljsko, zato potrebujejo vsaj osnovne osebne reči.

Vsak dan vozijo begunce na poljsko mejo brezplačni avtobusi in vlaki, ki so nabito polni, zato včasih zmanjkuje zraka in se nekateri onesvestijo.

Prostovoljci salezijanske družine so vključeni v pomoč na mejnih prehodih. Razdeljujejo toplo hrano, kruh, napitke, odeje, splane vreče. Begunce prevažajo čez mejo ali do njihovega trenutnega končnega cilja.

Mnogi begunci se ustavijo v salezijanskih hišah za dve ali tri noči, da si odpočijejo, osvežijo in okrepijo. Tisti, ki nimajo kam, ostanejo dlje. Nekateri prosijo za psihološko, zdravstveno, pravno pomoč. Salezijanci posredujejo pri iskanju namestitev za daljši čas pri družinah in skupnostih. Pripravljajo posebne programe v mladinskih centrih in oratorijih, otroke pa vključujejo v šole. Tudi dijaki se lahko vključijo v srednje šole.

Skoraj vse salezijanske ustanove na Poljskem zbirajo finančno in materialno pomoč. Finančna pomoč, ki se kanalizira preko salezijanskih misijonskih prokur v Krakovu ali Varšavi ter preko Karitas, je namenjena izključno za begunce.

Konvoji v Ukrajino dovažajo medicinski in zdravstveni material, generatorje za elektriko, odeje, vzmetnice, hrano z dolgim rokom trajanja. Poleg poljskih konvojev prihajajo še iz Nemčije, Italije, Malte in Slovaške.

Na sedežu salezijanskega misijonskega prostovoljstva (Młodzi Światu) v Krakovu že nekaj dni sodeluje Tatjana. Še do nedavnega je živela mirno življenje v Žitomirju v Ukrajini. Ko je morala oditi, se je brez zadržkov odločila: »Želim pomagati.« Njeno znanje poljskega jezika, organizacijske sposobnosti in prijaznost so bistveno pripomogli k izboljšanju dela na sedežu salezijanskega misijonskega prostovoljstva. Skupaj s prostovoljsko Anio sprejema in pomaga beguncem iz Ukrajine. Nad vsem bedijo salezijanci Andrzej Król, ravnatelj skupnosti, Tadeusz Goryczka, vodja prostovoljstva in Marcin Wosiek, koordinator za sprejemanje beguncev poljske salezijanske inšpektorije Krakov ter za zbiranje potrebnih materialnih sredstev.

Skladišča so polna škatel, na katerih piše: otroška hrana, dude, za osebno higieno, svetilke, povoji in še marsikaj. Monika, Diego, Grzesiek in mnogi drugi darove razvrstijo in zapakirajo v škatle. Paketi so skupaj z generatorji za elektriko pripravljeni za prevoz v Ukrajino. Šolske potrebščine, ki so jih priskrbeli dobrosrčni ljudje, so že našle nove lastnike med begunskimi otroki. Salezijanski center v Krakovu je le ena izmed mnogih lokacij, kjer poljski salezijanci nudijo zatočišče in vključevanje v vzgojne in izobraževalne dejavnosti.

3. marca je so se inšpektorji štirih poljskih salezijanskih inšpektorij srečali s pokrajinskim svetovalcem za srednjo in severno Evropo Romanom Jachimowiczem. Navzoči so bili tudi inšpektorialni delegati za misijonsko animacijo ter družbeno obveščanje. Namen srečanja je bil zbrati informacije, potrebne za izboljšanje koordinacije pomoči, ki jo nudijo salezijanci na Poljskem. Eno je gotovo: salezijanci so z vsem srcem za in s prebivalci Ukrajine.

Morda vas zanima tudi