V korak z mladimi.

Položaj salezijancev v severni Italiji

COVID-19 je dosegel ves svet. Položaj je še posebno kritičen v severni Italiji in ni zaobšel salezijancev v lombardsko-emiljanski salezijanski inšpektoriji, kjer je zaradi te bolezni že umrlo nekaj sobratov.

Ob skoraj apokaliptičnih razsežnostih, ko kdo razglaša, da gre za Božjo kazen, je salezijanski kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, koordinator kardinalskega sveta, ki ga je ustanovil papež Frančišek, jasno dejal, da koronavirus ni Božja kazen. Človeštvo se spopada s svetovno krizo in v tem položaju papež Frančišek kliče vsem: »Ne smemo se bati.« Njegove besede so velika spodbuda tudi za salezijansko družbo, ki zaradi bolezni plačuje visoko ceno.

Salezijanski svet je včeraj s krščanskim žalovanjem in upanjem v Gospoda sprejel novice o razmerah v Španiji. Tisoči so se povezali v molitvi in izpričali povezanost svetovne skupnosti. Tokrat želimo sporočiti stanje v Italiji, kjer je po uradnih podatkih okuženih 80.539 oseb, umrlo je 8.165, ozdravelo pa 10.361 oseb.

Iz lombardsko-emiljanske salezijanske inšpektorije, ki se razteza na najbolj prizadetem območju, inšpektorialni vikar sporoča naslednje:

V salezijanski skupnosti Nave, ki združuje 24 redovnikov, so zaradi COVID-19 umrli msgr. Angelo Moreschi (67 let), apostolski prefekt v Gambeli (Etiopija) in še dva sobrata duhovnika (90, 81 let).

V skupnosti Chiari je umrl en salezijanski duhovnik (95).

V skupnosti Sesto San Giovanni, v župniji Marije Pomočnice, je umrl Agostino Sosio (66 let), nekdanji inšpektor, ki je opravljal službo ravnatelja in župnika.

V Nave sta bolna še dva sobrata, iz inšpektorialne skupnosti v Milanu je inšpektorialni ekonom v bolnišnici, prav tako še en sobrat iz skupnosti sv. Ambroža v Milanu. Te tri skupnosti so tudi v strogi karanteni.

Mnogi sobratje so v pandemiji zgubili svoje sorodnike.

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je iz Rima inšpektoriji poslal kratko sporočilo: »Povezani smo v molitvi in vam blizu v tem žalostnem trenutku pandemije.«

»Kako nam lahko Bog pomaga?« je vprašal neki novinar papeža Frančiška. »Na različne načine. Daje nam moč in bližino, kot jo je dajal učencem, ko so ga prosili za pomoč sredi nevihte,« se je glasil odgovor.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi