V korak z mladimi.

Pomaga lahko samo Marija Pomočnica

Besede Janeza Turineka na pogrebu salezijanca duhovnika Matilda Domića

Pred dobrim tednom smo se poslovili od salezijanca duhovnika Matilda Domića, kjer je spregovoril predstavnik slovenske nogometne ekipe duhovnikov in bogoslovcev Pax Slovenija.

V imenu slovenske nogometne reprezentance duhovnikov in bogoslovcev z imenom Pax Slovenija izrekam dragi mami Klari, očetu Josipu ter bratu Merlinu iskreno sožalje. Sožalje tudi vam, bratom salezijancem.

Ko se je po novi maši vaš Matild pojavil na treningu v Žalcu, v svojih kroksih, smo najprej mislili, da je to kakšen ponižen frančiškan. Ko pa se je preoblekel v nogometni dres in naredil nekaj korakov po igrišču, smo res lahko videli, da je to pravi salezijanec, v katerem ni zvijače in mu je igrišče drugi dom.

Matild si je iz treninga v trening, iz tekme v tekmo pridobival zaupanje soigralcev in nekako začel tudi spreminjati miselnost naše ekipe. Slovenska duhovniška nogometna reprezentanca je vedno branila samo svoj gol. Matild pa nam je dal vedeti, da je to premalo, da preden se konča tekma, se mora zatresti tudi nasprotnikova mreža. Tako je postajal vedno bolj kapetan naše ekipe, ko je zabijal gole. Postajal je goal gater. Kar nekajkrat je rekel, kar bom ponovil. Ko sem ga prvič slišal, nisem razumel teh besed: »Đabe je, če delaš nekaj samo zato, da ti koristi. To je premalo.« Potem sem vprašal, kaj pomeni đabe in mi je razložil, da sem na igrišču skupaj z ostalimi razumel.

Tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Pragi je bil tisti, ki je za našo reprezentanco zabijal gole. V tej duhovniški skupnosti, ki jo je tri leta redno obiskoval ter vršil poslanstvo duhovnika sobrata, je pustil globoko sled miru. S svojim zgledom nam je dal vedeti, da je treba na igrišču, pa tudi v življenju sprejeti najprej poraz, da lahko potem tudi zmagaš. Če smo kdaj slučajno imeli tako močnega nasprotnika, da smo se že skoraj predali, je Matild vedno potegnil iz rokava salezijanskega aduta. Rekel je: »Sedaj nam pa lahko pomaga samo Marija Pomočnica.«

Gotovo tudi vam, draga mama in spoštovani oče ter brat, danes Matild sporoča, da bo Marija Pomočnica potolažila vaša potrta srca.

Zapisano po zvočnem posnetku. M.S.

Morda vas zanima tudi