V korak z mladimi.

Pomoč ukrajinskemu prebivalstvu pri obvladovanju zime

Zima v vzhodni Evropi lahko zahteva žrtve tudi v običajnih časih, saj temperature dosežejo od -25 do -30 °C. Vendar so sedaj razmere v Ukrajini veliko slabše kot običajno, saj imajo številne hiše razbita okna ali delno porušene stene, prebivalci pa nimajo sredstev za izolacijo svojih domov, niti dovolj toplih oblačil ali odej. Zato so salezijanci in odgovorni laiki v don Boskovem poslanstvu pripravili program za pomoč ukrajinskemu prebivalstvu pri obvladovanju zime.

Projekt se financira z donacijami, ki so jih različne salezijanske organizacije prejele in jih še vedno prejemajo od salezijanske družine in njenih dobrotnikov po vsem svetu, koordinira pa ga varšavska koordinacijska skupina za izredne razmere v Ukrajini pod vodstvom koordinatorja salezijanske družbe za izredne razmere, salezijanca Georgea Menamparampila in koordinatorja don Boskove mreže, salezijanca Angela Gudiña.

Kaj je bilo storjeno in kaj se dogaja? Podajamo strnjene odgovore odgovornih v enoti za usklajevanje:

  • »Od salezijanskih navzočnosti po vsej Ukrajini smo zbrali informacije o potrebah ljudi na njihovem ozemlju. Osnovne potrebe so hrana, topla oblačila, izolacija, električni generatorji in gorivo.
  • V Lvovu smo najeli skladišče za shranjevanje živil in neživilskih izdelkov, ki smo jih v razsutem stanju pripeljali s Poljske. Krajevne salezijanske skupnosti jih zbirajo in razdeljujejo pomoči potrebnim po vsej državi.
  • Do zdaj so trije tovornjaki pripeljali hrano, higienske pripomočke ter topla oblačila in odeje.
  • Salezijancem v Ukrajini zagotavljamo finančno podporo za vzdrževanje stavb, ogrevanje in elektriko. Postali so varni in topli kraji za vse, ki se nahajajo na tem območju, zlasti za razseljene osebe.  Na primer: v kraju Bóbrka so izolirali streho, zatesnili dimnik in kupili bojler; v Przemyślanu so toplotno izolirali podstrešje ter kupili premog in drva; v Žitomirju so razdelili zimske bunde, obutev in hrano; energetsko so izolirali stavbo z novimi okni in vrati ter namestili rezervoar za vodo.
  • V skladišče v Varšavi so prispeli štirje zabojniki termičnih odej, ki jih je poslala salezijanska  misijonska prokura iz New Rochella v ZDA. Del je že prispel v Žitomir. Varovali bodo poljske kuhinje ter vrata in okna domov.
  • V začetku februarja bosta na Poljsko prispela še dva zabojnika z rižem in sojino moko in bosta namenjena za prevoz v Ukrajino.«

Organizacije, ki trenutno podpirajo projekt, so: »Misiones Salesianas«, salezijanski misijonski urad v Madridu; »Don Bosco Mondo«, salezijanski misijonski urad v Bonnu; nevladna organizacija »Volontariato Internazionale per lo Sviluppo« (VIS), Italija; »Jugendhilfe Weltweit«, Švica; »Don Bosco Mission Austria«; »Bosco Aid«, Irska; »Don Bosco Mission Office«, Kanada; inšpektorija Velika Britanija; salezijanci sotrudniki; »Salesian Missions«, Avstralija; »Don Bosco Global«, Španija in poljski inšpektoriji Krakov in Varšava.

Iz Varšavske koordinacije za izredne razmere v Ukrajini so sporočili: »Delamo, kar lahko, vendar bi radi naredili več, storiti je treba še veliko več! Naša popravila in vzdrževanje ne morejo dohajati tempa novih uničenj, ki se pojavljajo iz dneva v dan. Čeprav vsak dan bolj zaostajamo, smo odločeni, da bomo nadaljevali, ne glede na vse!«

ANS

Morda vas zanima tudi