V korak z mladimi.

Posledice izbruha vulkana Nyiragongo v Gomi

Salezijanski center »Don Bosco Ngangi« v Gomi, na vzhodu Demokratične Republike Kongo prosi za mednarodno pomoč: v soboto, 22. maja, je okoli 18.30 po lokalnem času tako salezijance don Boskovega centra kot vse prebivalce Gome presenetil izbruh vulkana Nyiragongo.

Zadnjih 19 let je vulkan miroval. Zadnji izbruh, 17. januarja 2002, je zahteval več kot 100 žrtev, lava pa je zalila vzhodni del Gome. Spomin na zadnji izbruh je tudi tokrat na tisoče prebivalcev pognal v beg od doma. Zatekli so se v bližnjo Ruando ali v 25 km oddaljeno mesto Sake. Po podatkih Unicefa je sobotni izbruh do sedaj zahteval 15 žrtev, 159 otrok pa je pogrešanih.

Izbruh je neposredno prizadel tudi salezijansko družino v tem mestu. Okoli 23.30 so morali salezijanci in sestre salezijanke s sirotami iz »Maison Ushindi« in mladimi v domu zavoda »Saint Kizito« s prevoznimi sredstvi, ki so jih imeli na voljo, zapustiti ustanovo.

»Zgodil se je pravi čudež, saj se je razlivajoča lava iz bližnjega vulkana ustavila le nekaj metrov pred don Boskovim centrom,« so sporočili don Boskovi sinovi.

Mladinski center »Don Bosco Ngangi« s skoraj skoraj 250 otroci in mladimi je našel prehodno zatočišče: v »Maison Maman Marguerite« za 135 deklet in otrok ter v »Maison Gahinja« za 95 otrok in fantov od 0 do 19 let starosti. Pogoji so žal porazni: ni vode, ni elektrike, ni prostora za igro, s pomanjkanjem hrane. »Vsi se sprašujemo, koliko časa bomo v takem položaju,« se sprašujejo salezijanci iz Gome.

Mladi upajo na nujno pomoč salezijancev. Njihove družine čakajo na nov začetek, vmes pa upajo na mednarodno pomoč. Poleg žrtev, ranjenih, razpršenih in lačnih je uničenih tudi na stotine domov, saj se je vse spremenilo v pepel.

Izbruh vulkana Nyiragongo predstavlja novo v vrsti katastrof, ki so prizadele to pokrajino: epidemija ebole in covida-19, poboji … Potresni sunki strašijo prebivalce, predvsem najmlajše in najrevnejše.

V teh težkih razmerah salezijanci skupnosti Ngangi-Goma pozivajo vse ljudi dobre volje, da pomagajo otrokom in mladim, ki jih oskrbujejo, ter družinam, ki so izgubile vse.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi