V korak z mladimi.

Misli papeža Frančiška

Ne zakopljite talentov! Stavite na velike ideale, tiste ideale, ki razširijo srce, na tiste ideale služenja, ki storijo, da so vaši talenti rodovitni. Življenje nam ni podarjeno zato, da ga ljubosumno ohranjamo sami zase, temveč nam je podarjeno zato, da ga darujemo. Dragi mladi, imejte velikodušno srce! Ne bojte se sanjati o velikih stvareh!

Kako težko je v našem času sprejeti dokončne odločitve! Mika nas začasno. Smo žrtve težnje, ki nas sili v začasnost … kakor da bi želeli ostati mladostniki. Je kar malce očarljivo ostati mladostnik in sicer za vse življenje. Ne bojmo se dokončnih obveznosti, obveznosti za vse življenje! In tako bo življenje rodovitno! In to je svoboda: imeti pogum sprejeti te odločitve z velikodušnostjo.

Kaj pomeni biti velikodušen? Pomeni, da imamo veliko srce, da imamo veličino duha. Pomeni, da imamo velike ideale, željo izvrševati velike stvari, da odgovorimo na to, kar Bog zahteva od nas: vestno izpolnjevati vsakdanje dolžnosti, vsakdanja dejanja, obveznosti, srečanja z ljudmi. Pomeni delati majhne vsakdanje stvari z velikim srcem, odprtim za Boga in za druge.