V korak z mladimi.

Pot do molitve ljubezni

Pogovor z Janezom Žerovnikom ob izidu knjige Učitelj, nauči nas moliti

Janez Žerovnik, ravnatelj salezijanske skupnosti v Cerknici in kaplan v tamkajšnji župniji, je znan po predanem salezijanskem delu, ki ga napaja v globokem duhovnem življenju. Ob prevodu knjige Učitelj, nauči nas moliti je spregovoril o svoji poti molitve, njeni potrebnosti in učinkovitosti.

Kje in kdaj si dobil navdih o prevodu knjige Učitelj, nauči nas moliti, ki jo je napisal italijanski duhovnik Andrea Gasparino?

Pred 34 leti mi je Stanislav Hočevar dal v roke to knjigo z besedami: »Ti pa moli«. Takrat je šlo za ne povsem jasen odgovor na vprašanje, kaj bom tista leta delal. Njegov odgovor me je spravil v nejevoljo. Knjigo sem pospravil med druge knjige na polico.

Bil sem že blizu tridesetih let, vendar nisem imel dobrega odnosa do molitve, čeprav sem od časa do časa dobro molil. Molitev mi je bila razumski užitek ali pa sem z njo delal uslugo Bogu. Za več deset let je vse skupaj potonilo.

V času, ko sem prevajal knjigo, pa mi je bila dana velika milost molitve.

Kako bi povzel vsebino dela? Gre za molitvenik ali neke vrste priročnik?

Vsebina knjige je razprava o molitvi. Kolikor lahko sodim, g. Gasparino ni bil pisatelj, ampak je zapisal pouk, ki ga je imel v šoli za molitev. Vsak stavek je bil večkrat izrečen in šele nato zapisan. Značilni so njegovi primeri, ki so zelo preprosti in že kar zastareli. Toda na trenutke na nekaterih straneh knjige podaja tako jasen in teološki nauk o molitvi, da mu ne moremo oporekati. Če se pustimo potegniti v vsebino, ki jo podaja, nas nehote potegne v svojo šolo za molitev. Mislim, da je ta preprosti pisec res velik učitelj nauka o molitvi.

Knjiga je uporabna tako za začetnike kot za izkušene redovnice in redovnike v molitvi. Ničesar pomembnega ji ne manjka.

Pri svoji vsakdanji molitvi sem jo večkrat uporabljal, predvsem pri poteku molitve s tistimi deli vsakega poglavja, ki imajo naslov »Vaja v molitvi«.

Pomembno se mi zdi tudi – česar ne srečaš pri drugih učiteljih molitve (čeprav jih malo poznam) – da je naša molitev zgrajena iz treh delov, ki so po vrsti posvečeni Svetemu Duhu, Jezusu in Očetu.

Si osebno poznal avtorja? Kako si sam »preizkusil« vsebino knjige?

Pisatelja knjige g. Gasparina sem obiskal s svojimi sošolci med študijem v Turinu. Pridigal nam je na duhovni obnovi in nas sprejel v svoji hiši v Cuneu. Tu je vodil šolo za molitev. Nekateri moji italijanski sošolci so ga dobro poznali. V spominu mi je ostal kot zelo stvaren duhovnik, ki je stal z nogami trdno na tleh. Rad se je pogovarjal, ni pa se spuščal v zapletene razprave, v vprašanja, ki jih ne bi poznal. Kot da ga je molitev razsvetlila, kaj je pomembno v življenju in kaj je zdravo. Tak je bil vtis.

Te njegove knjige takrat nisem poznal. Nanjo sem se spomnil, ko sem pred šestimi leti začel voditi molitveno skupino v Cerknici. Začel sem jo prevajati, da mi je služila za pouk o molitvi. V celoti smo jo predelali. Dele, ki so namenjeni sami molitvi, smo uporabili tudi večkrat. Bila nam je oporna točka pri molitvi.

Ko sem knjigo prevajal, sem se, vsaj v zadnjem popravljanju, zelo držal točnega prevoda, ker sem videl, kako je za molitev pomembna umeščenost v življenje, da ne brcamo v meglo.

Kakšen je tvoj salezijanski pogled na molitev? Večkrat je slišati, da salezijanci veliko delajo, gradijo, se ukvarjajo z mladimi in ni časa za molitev? Se ti zdi, da je to res?

Med slovenskimi salezijanci mislim, da je to res. Ni nujno, da bi vsakdo izmed nas v svojem življenju zgradil neko stavbo ali cerkev, vendar ne moreš nič zgraditi – mislim na zgradbo mladih in druge zgradbe – če istočasno ne zgradiš svojega odnosa do Boga. Ne kapucin ne salezijanec nista brez molitve nobena redovnika.

Salezijanska molitev je nekoliko različna, ne sme pa biti različna v tem, da je ni.

Ampak glej, knjiga pripelje do molitve srca. Ima jasno sporočilo, da bodimo stanovitni v molitvi in da ljubimo pri molitvi. Vzemimo si čas za molitev in bodimo ljubeči, kar nam v knjigi priporoča g. Gasparino in dodaja, da nikakor ne bodimo šablonski ali shematski. Vzeti si čas pomeni vzeti si čas za Ljubega. Ko pridemo do molitve ljubezni, postanemo ustvarjalni, preprosti in skesanega srca.

Molitveni priročnik Učitelj, nauči nas moliti je izdala salezijanska založba Salve.

Morda vas zanima tudi