V korak z mladimi.

Potrebno se je naučiti ljubiti

Prvi torki v mesecu so rezervirani za srečanje z Bogom. Kar 80 mladih se je odzvalo vabilu in se na prvi torek v letu 2022 udeležilo duhovnega večera za študente in mlade v poklicu. Razmišljali smo o pomenu ljubezni v krščanskem duhovnem življenju. V adoraciji in zakramentu spovedi pa smo se z Ljubeznijo resnično srečali in ji odprli svoja srca.

Biti kristjan ne pomeni samo izpolnjevati zapovedi ljubezni, ampak tudi – in še prej – dati se ljubiti. To je temelj našega življenja in pogoj za njegovo človeškost. V srcu vsakega človeka – vernega ali nevernega, kristjana ali nekristjana – je naravna potreba po ljubljenosti. Vsi iščemo ljubezen in si želimo biti ljubljeni.

Človek, ki se ne počuti ljubljenega, zboli. Večina naših duhovnih bolezni izvira iz občutka neljubljenosti – ne počutimo se globoko in brezpogojno ljubljene. Te bolezni se kažejo v najrazličnejših oblikah in povzročajo razne vrste nelagodja. Velika večina človeških težav je posledica neprejemanja in neizkazovanja ljubezni. Kadar naše neskončno hrepenenje po ljubezni ni zadovoljeno, se počutimo slabo. Najbolj pretresljivo pa je, da ljubezni ne more nadomestiti niti najmočnejša vera. Tega ne trdim jaz, ampak sveti Pavel: »Ko bi imel vso vero, da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič« (1 Kor 13,2).

Da, dragi božji otrok: »Ti si ljubljen!« Te besede so zazvenele in veljajo za vse ljudi: »Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode, in glej, odprla so se mu nebesa. Videl je Božjega Duha, ki se je spuščal kakor golob in prihajal nadenj. In glej, glas iz nebes je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« Želim, da bi te besede odmevale v vsakem kotičku mojega in tvojega bitja: »Ti si moj ljubljeni.« Želja biti ljubljen, je univerzalna želja, ne glede na to ali pripadamo kakšni veri in prepričanju ali ne. Največji dar, ki ga lahko poklonimo človeku, prijatelju … je dar ljubljenosti. Ta dar pa lahko dam le, če sem ga prej sam prejel.

Vendar je razlika spoznati, da si ljubljen in dejansko postati ljubljen! V praksi biti ljubljen je proces, postopen in dolgotrajen – vsi smo stopili na to pot kot krščeni in birmani kristjani. Kako postati ljubljeni? Mislim, da gre za kar dolgo pot. Postati ljubljeni pomeni dovoliti, da se resnica naše ljubljenosti utelesi v vsem, kar mislimo, govorimo ali delamo. To pa vključuje dolg in naporen proces privzemanja ali bolje rečeno utelešenja. Dokler mi »biti ljubljeni« ne predstavlja kaj več kot lepo misel ali visoko idejo, ki me varuje pred depresivnostjo, se v resnici nič ne spremeni. Postati moram ljubljeni prav v vsakem svojem vsakodnevnem bivanju in delček za delčkom počasi zapolniti vrzel med tem, kar vem, da sem, in med neštetimi specifičnimi situacijami svojega vsakodnevnega življenja. Postati ljubljeni pomeni spraviti resnico, ki mi je bila razodeta od zgoraj, v vsakdanjost tega, kar jaz sem, kar razmišljam, o čemer govorim in kar počnem iz ure v uro.

Zagotovo se je vsakega izmed nas dotaknila kakšna misel.

Naslednji mesec je mesec izpitov in kolokvijev zato bomo dali prednost resnemu študiju in delo. S srečanji pa bomo nadaljevali v mesecu marcu.

Klemen Balažič, fotografije Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi