V korak z mladimi.

Poziv k dialogu ob nasilju v Čilu

Nedeljskega popoldneva, 18. oktobra, sta bili v lokalnih protestih napadeni cerkvi, posvečeni Mariji Vnebovzeti in sv. Frančišku Borgiu v središču Santiaga. Cerkev Vnebovzete je popolnoma uničena, druga, ki je tudi uradna cerkev karabinjerjev, je poškodovana in so jo pred uničenjem rešili gasilci.

Napadi so se zgodili na prvo obletnico družbenega gibanja s pohodi in spopadi, ki so zahtevali na tisoče ranjenih in trideset mrtvih ter v krizo spravili vlado Sebastiána Piñere. Nadškof v Santiagu, msgr. Celestino Aós in salezijanski inšpektor v Čilu, Carlo Lira, sta zato pozvala k dialogu.

»Nikoli ne odobravamo nasilja,« je zapisal msgr. Aós. »Nasilje je škodljivo in kdor ga seje, bo pobiral uničenje, bolečino in smrt. Že pred enim letom smo trpeli zaradi eksplozije nasilja, ki je povzročilo tolikšno osebno trpljenje in materialno škodo. Mislili smo, da je bila to močna in grenka lekcija. S težavami smo obnovili strukture, z napori smo skušali redno pomagati najbolj ubogim, saj je najbolj prizadelo ravno njihova življenja.

Najbolj oškodovani so revni. Upali smo, da se ta dejanja ne bodo ponovila. Danes ponovno trpimo zaradi nasilja in vandalizma. Žalosti nas uničenje svetišč in drugih kulturnih dobrin. Še bolj pa nas boli trpljenje tolikih Čilencev, ki so ljudje miru in velikodušnosti. Te podobe se ne pojavljajo in uničujejo samo Čile, temveč uničujejo tudi druge države po svetu, predvsem naše brate kristjane.«

Inšpektor Lira je dodal: »V Čilu so nekatere skupine povezane z dekonstrukcionizmom, ideologijo spola, feminizmom in ekstremnimi filozofijami ter napadajo Cerkev, ker predstavlja in zagovarja tradicionalne vrednote, ker je Evangelij pomemben del socialnega reda zahodne družbe in kulturne dediščine.

Drugi so kot ateisti ali agnostiki ravnodušni in nimajo odnosa do vere, zato so brezbrižni do takih dejanj oskrunjenja.

Najslabše pa je, da v Čilu izgubljamo sposobnost dialoga. Naša družba je postala tako polarizirana, da je danes nasilje že legitimno sredstvo izražanja in doseganja želenih ciljev. Nezaupanje do vsega in vseh, sploh do političnih, ekonomskih, varnostnih in verskih institucij pomeni, da več ne obstajajo ustrezne poti izražanja in dialoga.

Čaka nas velik izziv sprejemanja legitimnih pomislekov, da bi dosegli večjo pravičnost in uravnoteženost, hkrati pa izziv dokazovanja, da je mogoč dialog, sporazumi ter prizadevanje za skupno dobro in da z nasiljem ne bo mogoče doseči miru,« zaključuje čilski salezijanski inšpektor Lira.

Povzeto po ANS; foto: FB Salesianos Chile

Morda vas zanima tudi