V korak z mladimi.

Poživljanje misijonskega duha

Posvet o misijonski animaciji slovenske salezijanske inšpektorije

Inšpektor Marko Košnik in delegat za misijonsko animacijo Hanzej Rosenzopf sta sklicala posvet o misijonskem delu v naši inšpektoriji, na katerem so z misijoni povezani sobratje in laiki spregovorili o svojih izkušnjah, načrtih in povezovanju na področju salezijanskega misijonskega animiranja.

Inšpektor Marko Košnik je kratko predstavil pogled Družbe na misijonsko animacijo, sodelovanje v projektu Evropa, ki dobiva vedno konkretnejše okvirje in načrte za obisk nekaterih misijonskih področij.

Hanzej Rosenzopf je spregovoril o delovanju IniciativAngola na avstrijskem Koroškem, predvsem o animiranju mladih, delu s prostovoljci in spodbujanju v solidarnosti. Jože Andolšek se je zaustavil predvsem ob pomoči Etiopiji preko medijskih in izobraževalnih projektov. O pozitivnih in negativnih vidikih enomesečnih misijonskih izkušenj sta spregovorila Maja Žibert in Marko Suhoveršnik.

Tone Ciglar je strnil delo misijonske animacije v preteklosti, predvsem ob izdajanju publikacij za zbiranje sredstev za salezijanske misijonarje ter predstavil dogajanje ob odhodih prvih laiških misijonarjev. Alojzij Slavko Snoj je ob liku Božjega služabnika Andreja Majcna in z njim povezanih projektih ob postopku za priznanje svetosti pozval k vsebinskem iskanju skupnih točk in sodelovanju v okviru salezijanske družine.

V drugem delu srečanja so navzoči strnili ugotovitve o pestrem poslanstvu na tem področju in konkretno povzeli, s čim še lahko pripomorejo pri misijonski animaciji na ravni naše inšpektorje.

V prvi vrsti je potrebno ozaveščati sobrate in skupnosti o misijonskem bogastvu v obliki razstav, pričevanj in medijskega gradiva, ki je na voljo, a sobratje zanj ne vedo ali ob varovanju »svojega vrtička« ne kažejo zanimanja. Bogato medijsko podporo, ki na avstrijskem Koroškem dosega profesionalno kvaliteto ter salezijansko misijonsko ozaveščanje na svetovni ravni še naprej posredujemo na družbenih omrežjih Don Bosko Slovenija ter dodajamo domače vsebine. Prav tako se v misijonsko animacijo preko konkretnih projektov in načrtov vključuje Fundacija Don Bosko, saj je njen namen pregledna pomoč ne le razvoju naše inšpektorije, temveč v povezovanju z mednarodnimi (salezijanskimi) ustanovami tudi pomoč revnejšim deželam.

Morda vas zanima tudi