V korak z mladimi.

Praznik Marije Pomočnice na Rakovniku

Tudi letos je Marija Pomočnica za svoj praznik pod rakovniški baldahim pritegnila mnoge njene častilce, mlade in starejše.

Zaradi slabega vremena je sveta maša na vigilijo praznika potekla v cerkvi, ki jo je vodil rektor ljubljanskega semenišča g. Peter Kokotec. V nagovoru je izpostavil misel, da dogodek v Kani Galilejski ni enkratni dogodek, ampak da se ponavlja vsak dan. Na svatbi, ki predstavlja nekaj veselega, sta navzoča tudi Jezus in Marija. V življenju ne gre brez težav in tudi na svatbi je zmanjkalo vina. Marija opazi stisko in se obrne na Jezusa. Tudi nam Jezus daje možnost, da v kaminite vrče položimo svoje življeenje, stiske, probleme, pa tudi prošnje za bližnje. Predvsem je vse romarje in vernike spodbudil, da bi v enega od vrčev položili veliko prošnjo za nove duhovne poklice. Vsi smo poklicani, da molimo za nove duhovne poklice in tudi kaj konkretnega naredimo za nove duhovne poklice.

Pri maši je sodeloval p. Janez Ferlež in s svojim petjem omogočil še bolj doživeto praznovanje.

Sledil je slavilni večer, katerega rdeča nit je bila poklicanost in razmišljanje, kako je na poklicanost odgovorila Marija. Prav Marija je vzor vsakega kristjana, ki je poklican, da svoje življenje uresniči kot odgovor na Božljo ljubezen. Bil je res lep večer molitve, petja in adoracije. Za glasbo je poskrbela glasbena skupina Navdih z Rakovnika. Molitve in razmišljanja so pripravili člani formacijske hiše.

Po slavilnem večeru so mnogi vztajali v molitvi do prve jutranje ure, ko so bedenje sklenili s sveto mašo, ki jo je vodil rakovniški ravnatelj Marjan Lamovšek. Najbolj vztrajni pa so z Marijo v molitvi bedeli kar celo noč.

Nedeljski praznik je potekal po “ustaljenem” redu s sveto mašo pri lurški votlini, ki jo je bo somaševanju mnogih duhovnikov vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, slavje pa se je sklenilo s procesijo, med katero je množica kip Marije Pomočnice pospremila nazaj v njeno svetišče.

Foto: Timi Čižek, Barbara Kastelec, Matild Domić

Morda vas zanima tudi