V korak z mladimi.

Praznik mladih pevk in pevcev

Edina cerkev v Sloveniji, posvečena sv. Janez Bosku, stoji v Don Boskovem centru v Mariboru. Sodobni arhitekturi, ki služi bogoslužnemu prostoru, svojo vrednost dodaja človek z molitvijo, slavljenjem in pesmijo. Pred don Boskovim praznikom, v nedeljo, 29. januarja 2023, je svetišče doživelo enega svojih vidnih vrhuncev, saj so prostor napolnili molitev, slavljenje in pesem. Predvsem slednja.

V Mariboru so se namreč zbrali mladinski (cerkveni) pevski zbori iz salezijanskih in drugih župnij iz vseh koncev Slovenije. Okoli 220 grl je pričaralo veličastno skladje not, glasu in zvoka pod taktirko dirigentke Polone Stegu v spremljavi priložnostnega benda.

Kot je uvodoma dejal inšpektor Marko Košnik, ki je vodil slovesno sveto mašo, je letošnje srečanje mladinskih pevskih zborov v bienalni organizaciji salezijanske mladinske pastorale ponovno potekalo v Mariboru, saj tudi ta kraj potrebuje pričevanja vere in dogodkov, ki poživijo vero in občestvo. Množica mladih pevk in pevcev, domači verniki in romarji s salezijanci na čelu so z nasmehi na ustnicah in veseljem v srcu pripravili bogat mozaik žive Cerkve.

Inšpektor Košnik se je v homiliji oprl na letošnje Vezilo vrhovnega predstojnika in izpostavil dva elementa kot simbola naših drž in dejanj: pesek in kvas. Ob vsakem elementu je razmišljal, kaj smo ali bi morali biti mi, kako naj bi delovali, kje iskali energijo in kam jo usmerjali. Predvsem je želel, da bi delali majhne stvari, ki so potrebne in bo tako vsak na svojem področju prekvašal družbo kot kvas prekvasi testo, da postane kruh, ki nasičuje množice. Naša naloga v svetu torej ni veliko delati, da bomo veliki in slavni, ampak delovati kot kvas, da postanemo s Kristusom vmeseni v človeško družino in postajamo užiten kruh za življenje sveta.

Morda vas zanima tudi