V korak z mladimi.

Praznovanje salezijanske mladine v Panami

»Dragi mladi, ne bojte se tega, kar od vas pričakuje Bog«

Barve, veselje, glasba, ples … in čas za molitev, pričevanja, trenutke tišine pred Najsvetejšim. Dogajanje je mlade na praznovanju salezijanske mladine ob svetovnem dnevu mladih v Panami napolnilo z navdušenjem in poletom.

Sredino dopoldne, 23. januarja, so mladi preživeli ob obširnem razmišljanju skupaj z vrhovnim predstojnikom Ángelom Fernándezom Artimejem in vrhovno materjo sester HMP Yvonne Reungoat. Dotaknili so se mnogih tem: pričevanj iz evangelija, spreobrnitve, napora, oblikovanja laikov, človekovih pravic, sprejema migrantov, enakosti spolov. Popoldanski čas pa so namenili radostnemu praznovanju.

Srečanja se je udeležilo okoli 2.500 mladih iz 30 držav. Na vhodu Tehničnega inštituta Don Bosco jih je najprej sprejela folklorna skupina, mladi romarji so nato dan preživeli na dvorišču v medsebojnem animiranju in na odru pri predstavljanju izkušenj in nasvetov.

»Mladi so sedanjost sveta, Cerkve in družine. Sveti oče nas spominja, naj verjamemo v mlade, ki so moč Cerkve, sveta in družine,« je ponavljala s. Esther Migueline Jimenez, HMP, iz Dominikanske republike.

»Živim v deželi, kjer smo katoličani v manjšini, zato mi daje svetovni dan mladih moč, da rastem v veri. Biti z mladimi te ohranja mladega. In ko si daleč od greha, si mlad,« pravi Maria Linda, kristjanka iz Kuvajta, ki se že tretjič udeležuje SDM.

Združeni v isti veri in isti ljubezeni do don Boska, ovirale jih niso niti jezikovne razlike, ob selfijih, objemih, zamenjavi darov, pesmimi in ploskanjem, so mladi preživeli prve ure.

Prihod vrhovnega predstojnika in matere je dvignil navdušenje. »Veselo srce je polno ljubezni do Jezusa,« je dejala mati Reungoat navdušeni mladenki, polni emocij, ko so zaplapolale zastave, ki so predstavljale države udeležencev. »Dovolj je, da ste mladi, pa vas imam močno rad,« je zaklical vrhovni predstojnik, preden se je z vrhovno materjo podal na intervju v priložnostni studio Salezijanskega vestnika Srednje Amerike, ki je na družbena omrežja neposredno prenašal dogodek.

Po večerji je prišel na vrsto najpomembnejši trenutek dneva: vigilija z evharistično adoracijo. Slavje so sestavljali trenutki pesmi in tišine s povabilom molitve k Jezusu. Vodil ga je vrhovni svetovalec za salezijansko mladinsko pastoralo Fabio Attard. Med adoracijo so se z glasnimi molitvami posebej spomnili mladih v Venezueli in Nikaragvi, da bi doživeli mir v teh deželah.

Po češčenju sta se na oder povzpela mati Yvonne in don Ángel za tradicionalno besedico za lahko noč. »Strah zamenjajte z upanjem, tu je vir miru in pogumen odgovor Jezusu,« je med drugim dejala vrhovna mati, vrhovni predstojnik pa je dodal: »Bog se dotika srca vsakega izmed nas. Nikogar med nami ni, ki v življenju ne bi bil poklican. Papež Benedikt XVI. je dejal: ‘Dragi mladi, ne bojte se tega, kar od vas pričakuje Bog.’ Prav za to gre, da živimo življenje s predanostjo, ne da bi se bali, kaj Bog pričakuje od vsakega izmed nas.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi