V korak z mladimi.

Zadnje Srečanje z Bogom v tem šolskem letu

Klemen, kljub pandemiji si uspel dokončati tretjo sezono katehez za študente in mlade v poklicih. Kako bi ocenil ali povzel letošnjo sezono in sploh »projekt« Srečanja z Bogom?

Polovica lanskih in skoraj vsa letošnja srečanja (razen oktobrsko) so potekala preko spleta. Zame je bil to velik izziv, saj nisem vešč dela preko medijev, rajši imam neposreden stik z mladimi. Z našimi srečanji smo vseeno nadaljevali na daljavo, ker sem želel, da bi ostali vsaj virtualno povezani s tistimi, ki bi radi gradili osebno vero in razmišljajo o krščanski veri. Zavedam se, da so bili mladi siti spletnih povezav, ker so preko njih morali opravljati svoje šolske obveznosti in so zato težko sledili še drugim spletnim programom. Nekateri so vztrajali … Trdno upam, da se prihodnje leto dobimo v živo na Rakovniku.

V torek, 4. maja 2021, pripravljaš zadnje srečanje, za katerega si že napovedal, da bo presenečenje in to se bo tudi zgodilo. Na kakšen način in zakaj si izbral vedno aktualne teme, ki bi sicer morale biti kristjanom domače?

Ob začetku leta, ko sem pripravljal program za letošnje leto, sem si dejal, da zadnjega srečanja ne bom določil v naprej, ker nisem vedel, kaj bo prinesel ta čas … V zadnjem času sem v pogovoru z mladimi in na družbenih omrežjih opazil nekatera razmišljanja, ki so me presenetila. Zaznal sem določene manipulacije in poenostavljanja na področju vere. Odkril sem, da nekateri izrabljajo mlade, ker slabo poznajo krščansko tradicijo in nimajo znanja na verskem področju. Začutil sem, da moramo nekatera vprašanja poglobiti in osvetliti zdrav krščanski nauk. Čutim odgovornost, da mladim priskočim na pomoč pri njihovih iskanjih …

Kdo vse bo sodeloval na srečanju in katerih vsebin se boste dotaknili?

Povabil sem sobrata salezijanca Gašperja Otrina in Tomaža Stojca ter prednovinca Danijela Kokalja. Razdelili smo si štiri teme: Zakaj katoličani upoštevamo papeža in škofe? Obhajilo na roke ali usta? Pomen glasbe in domačega jezika v bogoslužju; Nenadomestljiva vloga laikov. Predvsem se bomo opirali na nauk drugega vatikanskega zbora, saj verjamemo, da je njegov nauk sad delovanja Svetega Duha.

Predstavljeno Srečanje z Bogom o sodobni Cerkvi si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Morda vas zanima tudi