V korak z mladimi.

Pred obletnico prihoda salezijancev v Brazilijo

14. julija 1883 so prvi salezijanci prispeli v v Brazilijo, na misijon v Rio de Janeiro. Danes, skoraj 140 let pozneje, brazilska salezijanska družina predstavlja obsežno gibanje za vzgojo in evangelizacijo mladih v državi.

Salezijansko delo v Braziliji se je začelo v zavodu sv. Roze v Niteróiju, Rio de Janeiro, ki je odprl svoja vrata s samo desetimi gojenci. V kratkem času je salezijanska dejavnost pridobila moč in pomen: ustanovili so šolo, začel se je oratorij in odprli so se »tečaji umetnosti in obrti«, ne da bi zanemarili splošno, kulturno in versko vzgojo. To je bilo takrat tisto, čemur danes pravimo »celostno usposabljanje« učencev.

Osredotočenost na vzgojo otrok ljudskih slojev, zlasti nekdanjih sužnjev in priseljencev, je bila prevladujoč dejavnik pri ustanovitvi druge salezijanske ustanove v Braziliji, licej Srca Jezusovega v São Paulu, leta 1885.

Kmalu zatem, leta 1892, so prve hčere Marije Pomočnice (FMA) prispele v kraj Guaratinguetá, São Paulo, da bi razširile vzgojno karizmo don Boska in Marije Mazzarello med dekleti. Junija 1894 se je v kraju Cuiabá, v državi Mato Grosso, začela misijonska dejavnost med domorodnimi ljudstvi, še en temeljni kamen salezijanskega poslanstva.

Don Boskova pedagogika in karizma, ki temelji na trinomu »razum, vera in ljubeznivost«, se je razširila po vsej deželi. Salezijanci so ustanavljali šole, od predšolske vzgoje do visokošolskega izobraževanja; centre za poklicno usposabljanje; oratorije; socialne ustanove; poživljali misijonsko dejavnost med domorodnimi ljudstvi in vodili ​​na desetine župnij.

Danes so don Boskovi salezijanci (SDB) v Braziliji organizirani v šestih inšpektorijah, ki sestavljajo konferenco inšpektorij don Boskovih salezijancev v Braziliji (CISBrasil). Hčere Marije Pomočnice (FMA) imajo v državi štiri inšpektorije, povezane v Konferenci inšpektorij hčera Marije Pomočnice v Braziliji (CIB).

Oba nacionalni inštituciji od leta 2012 v inovativnem predlogu sodelujeta na nekaterih področjih v združenju Rede Salesiana Brasil (RSB). Med temi področji je salezijanska brazilska mreža šol (RSB-Escolas), ki združuje več kot sto šol (SDB in FMA), ki si delijo salezijanski pastoralni pedagoški načrt. Salezijanska brazilska mreža socialnih ustanov (RSB-Social) združuje socialne projekte, odgovorne za zagotavljanje socialno ogroženih otrok in mladih od šolske podpore ter športnih, prostočasnih in kulturnih dejavnosti do zagotavljanja tečajev strokovnega usposabljanja. Salezijanska brazilska mreža družbenega komuniciranja (RSB-Comunicação) pa združuje moči SDB in FMA na področju medijev in se na vse bolj učinkovit način odziva na trenutne izzive družbe.

Salezijansko poslanstvo v Braziliji so soustvarjali tudi mnogi salezijanski misijonarji in misijonarke iz Slovenije. Med njimi je najbolj znan salezijanski duhovnik Ernest Saksida (1919, Dornberk – 2013, Corumbá). Njegovo misijonarsko delo se je pričelo leta 1961, ko je prišel v mesto Corumbá na skrajnem zahodu Brazilije. Tu je pričel delo med zapuščenimi otroki, zanje zgradil barakarsko naselje in pričel s šolsko vzgojo. O delu z revno mladino je govoril po radiu, televiziji ter pisal v časopise. Pomoč je pričela prihajati od vsepovsod, tudi iz Evrope. Iz barakarskega naselja je kmalu zraslo »Deško mesto« s celim sklopom zidanih vzgojnih in drugih poslopij v katerih je istočasno našlo novi dom več tisoč otrok.

Vir: www.boletimsalesiano.org.br

Morda vas zanima tudi