V korak z mladimi.

Predstojnik Velikih jezer na obisku v Sloveniji

Salezijanski inšpektor Piere Celestin Ngoboka predstavlja svoje afriške dežele

rptoz

Te dni se je v Sloveniji mudil salezijanski predstojnik Piere Celestin Ngoboka, novi inšpektor afriških držav Burundija, Ugande in Ruande, ki sestavljajo salezijansko inšpektorijo Velika jezera. 44-letni profesor filozofije in antropologije je bil lani avgusta imenovan za inšpektorja in med svojimi nalogami si je zadal tudi obiske izvornih krajev misijonarjev, ki delujejo v njegovi inšpektoriji. V Slovenijo je prišel skupaj z misijonarjem Jožetom Mlinaričem, na Trsteniku pa je obiskal še nekdanja misijonarja Vilka Poljanška in Gustija Horvata.

V treh omenjenih državah salezijanci delujejo v 14 skupnostih, ena pa je v nastajanju. Čeprav je vseh salezijancev v inšpektoriji 123, pa jih je 50 od teh v začetni formaciji in na študijih po Evropi. Vodijo šole, tehnične šole, oratorije in župnije. Imajo tudi tri formacijske skupnosti: prednoviciat, noviciat in ponoviciat. Študij teologije pa mladi sobratje opravljajo v drugih državah Afrike in v Evropi.

V salezijanskih ustanovah je veliko mladih. Če bi kdo od zunaj gledal vse dogajanje, bi lahko celo dejal, da je to prava trgovinah mladih. Povsod je veselje, gibanje in vrišč. Zaradi velikega števila mladih in pomembnega dela se Piere Celestin nadeja pomoči novih misijonarjev, ki so še vedno potrebni v salezijanskem poslanstvu tamkajšnjih dežel.
Nova pomembna navzočnost v njegovi vizitatoriji je salezijansko delo med begunci v begunskem centru Palabek na severu Ugande, kjer je nastanjenih na desetine tisočev beguncev iz Južnega Sudana. Za poslanstvo se je zavzel tudi sam vrhovni predstojnik in tja poslal sedem salezijanev iz vseh delov sveta. Tam so zelo težke razmere in oči vse salezijanske družbe so uprte v to novo izvirno obliko poslanstva. V begunskem kampu so zagnali tri šole: osnovno, srednjo in tehnično. Za to poslanstvo prejmajo veliko sredstev in zato je potrebna dobra kontrola porabe. Kot inšpektor mora pogosto tja, kar pa ni lahko, saj je kamp od inšpektorialnega centra oddaljen kar 1.200 km, to pa vzame vsaj dva dni vožnje v eno smer.

Ko govori o slovenskih misijonarjih, se ne šali, ko vrednoti njihovo delo. Opravili so veliko poslanstvo in zato si želi, da bi se ta »slovenska« navzočnost ob Velikih jezerih nadaljevala. Za to pa so potrebni molitev, poklici in pripravljenost.

Morda vas zanima tudi