V korak z mladimi.

»Presenetljivo dobro vam gre«

Prvi teden poletnega oratorija na Rakovniku

»Leto 2020. Oratorij v korona stanju.« S temi besedami začne Jure Babnik, voditelj SMC Rakovnik, uvodnik v oratorijskem časopisu, ki v sliki in besedi povzema pestro dogajanje prvega tedna poletnega oratorija na Rakovniku.

»Uspelo nam ga je organizirati kljub epidemiji. Zaradi dobrote mnogih ljudi, zaradi blagoslova Boga in zaradi delavnosti prejšnjih generacij salezijancev imamo dovolj prostorov, da se lahko 180 otrok varno razporedi,« še dodaja. Res je ta teden iz vseh rakovniških por silila mladost: mladinski center, župnijski prostori, Majcnova hiša, arkade, grad Rakovnik, prostori salezijanske mladinske pastorale, glasbena šola, pomožni objekt ob kotlovnici, katakombe pod cerkvijo in igrišča so nudili varen prostor za 11 skupin.

Seveda brez animatorjev ne bi šlo. Prvi teden jih je aktivno sodelovalo kar 60. »Za razliko od prejšnjih let je bilo letos ogromno sestankov z mučnim razmišljanjem, kaj naj v korona razmerah naredimo,« priprave opisuje Jure in doda, da so vse delitve skupin, ki se med seboj niso mešale ali imele bližnjih stikov, pripravili že pred začetkom oratorija, za kar ima levje zasluge mladinska delavka v SMC Rakovnik Kristina Anželj.

Voditelji in animatoriji skupin so pokazali vso iznajdljivost in ustvarjalnost, pa tudi resnost in zavzetost v trenutnem položaju. Nedvomno je prvi teden oratorija potekal po načrtih, mirno in brez nekdanjih velikih druženj ob igrah in zabavi, zato pa so animatorji ob koncu tedna toliko bolj izmučeni, saj so praktično samostojno vodili svoje skupine cel teden.

»Preseneteljivo dobro nam gre,« še zapiše Jure ob odgovorih mnogih vprašanih, kako se mu zdi letošnji oratorij z maskami. Edino skupno srečanje, na varni razdalji skupin seveda, je bilo pri sveti maši v lurški kapeli pod Golovcem, ko so votlino in pobočja napolnili veseli in nasmejani obrazi otrok in animatorjev.

Tudi voditelja Jakob Skubic in Mitja Polak sta na koncu oratorijskega časopisa zapisala vtise gotovo nelahkega, a zavzetega vodenja prvega tedna oratorija: »Kot je za delo v vinogradu potrebno veliko število delavcev, tako tudi za oratorij potrebujemo veliko število animatorjev, ker je dela veliko. Vesela sva, da se je toliko animatorjev odzvalo najinemu povabilu in pomagalo pri izvedbi letošnjega prvega tedna oratorija. Vsak posamezen animator je prinesel dodano vrednost temu tednu, za katerega lahko rečeva, da je bil glede na razmere najboljši, kar se da.

Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem animatorjem, brez katerih prvega tedna ne bi bilo. S svojim trudom in požrtvovalnostjo so dali dušo temu tednu oratorija. Seveda bi posebej izpostavila voditelje skupin, ki so poleg vsega letos prevzeli nase še odgovornost organizacije. Skupaj smo pripeljali teden uspešno do konca. Pa saj s tako ekipo drugačen izid sploh ni mogoč.

Rada bi se zahvalila tudi kaplanoma v rakovniški župniji, Juretu Babniku in Janezu Suhoveršniku, za vse zaupanje, ki sta nama ga izkazala. Bilo nama je v čast in ponos, da sva lahko vodila prvi teden oratorija. Hvala pa tudi vam, spoštovani starši, da ste nam zaupali otroke v varstvo in skrb. Na koncu vse počnemo prav zaradi otrok. Če pogledava nazaj, bi rekla, da je vsak posameznik prinesel svoj del lepemu tednu. Ob tem pa ne gre pozabiti tudi na Božjo pomoč, ki je gotovo pomagala, da je vse uspelo tako, kot je.«

Janez Suhoveršnik je oratorijske utrinke strnil tudi v kratki video:

Morda vas zanima tudi