V korak z mladimi.

Prihod salezijancev na Gvadelup

Nova salezijanska navzočnost

V nedeljo, 20. septembra, je salezijanski duhovnik Christian Tshala prevzel vodenje nove župnije. Vsekakor je to redna oblika cerkvene pastorale, podobna po vsem svetu, in ni nič posebnega, če ne bi šlo »prvo salezijansko navzočnost« na Gvadelupu, francoski čezmorski upravni regiji. Otok leži sredi Antilov v Karibskem morju.

Christian Tshala je salezijanski misijonar, rojen v Demokratični republiki Kongo in član salezijanske inšpektorije Francija-Južna Belgija. Na otok je prispel 31. avgusta skupaj z župnijskim vikarjem Pierrom Gernezom in laiškim sodelavcem Arthurjem Massietom du Biestom iz združenja »Le Valdocco«.

Guadelup je nedvomno priviligirano mesto za poslanstvo don Boskovih duhovnih sinov: je najrevnejši departma francoske republike z velikim številom mladega prebivalstva. Kar tretjina prebivalcev je starih manj kot 20 let in 20 % od teh živi pod pragom revščine. Prav tako 20 % mladih Gvadelupov opusti šolanje pred zaključkom. Brezposelnost je najvišja od vseh francoskih departmajev: brezposelnost mladih med 15. in 29. letom je kar 43,7 %.

Na zaskrbljujoč položaj, predvsem mladih, se je odzval mons. Jean-Yves Riocreux, škof v Basse Terri, glavnem mestu Gvadelupa, ki dobro pozna salezijance in jih je povabil v svojo škofijo.

Salezijancem je zaupal župnijo sv. Luka v mestu Les Abymes, ki šteje 58.500 prebivalcev. Na tem področju je tudi velik šolski center z različnimi šolami in zavodi. Krščanska skupnost je živa in mlada: nekaj sto otrok obiskuje verouk, skavtske skupine, mladinski orkester in velika skupina ministrantov.

Drugi del salezijanskega poslanstva pa je namenjen vzgojno socialni navzočnosti med mladimi v težavah. Skupaj z združenjem »Le Valdocco« bodo skušali lokalno vzpostaviti ponudbo na treh področjih: animacija na ulici in organizacija prostega časa; socialna in učna pomoč ter uvajanje v svet dela; podpora staršem pri njihovi vzgoji.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi