V korak z mladimi.

Prva don Boskova cerkev v Ukrajini

Letošnje praznovanje don Boskovega rojstnega dneva je v Ukrajini potekalo še posebno slovesno. Ukrajinski salezijanci so namreč posvetili novo svetišče v čast sv. Janezu Bosku. Posvetitev je opravil Grygoriy Komar, škof pomočnik Eparhije Sambir-Drohobič ukrajinske grkokatoliške Cerkve.

»Dogodek ni pomenljiv samo za salezijance, temveč za vse vernike naše cerkve,« pravi salezijanec Andriy Bodnar. »To je prva cerkev v Ukrajini, posvečena don Bosku. Kot salezijanci smo zelo veseli, ker se svetnikova pedagogika in njegov preventivni sistem vzgoje mladih širi ne le v katoliški Cerkvi, ampak tudi v družbi. To je znamenje, ki dokazuje, da naš svetnik želi našim otrokom in mladim dostojno prihodnost,« še dodaja Andriy Bodnar.

Nova cerkev se nahaja v Korostivu, majhnem kraju na zahodu Ukrajine, ob salezijanskem centru »Dominik Savio«, ki je namenjen duhovnim vajam in različnim skupinam. Ob cerkvi vodijo mnoge turistične poti, predvsem v karpatsko hribovje, tako da jo bodo lahko mnogi obiskali ob začetku svojih planinskih tur.

Ob praznovanju posvetitve so se zbrali mnogi salezijanci, člani salezijanske družine, predstavniki oblasti, prebivalci Korostiva in sosednjih vasi, nad katerimi sedaj kraljuje to svetišče.

»Žal zaradi karantene nismo mogli izvesti široko organizirano slovesnost z mednarodno udeležbo, kot je bilo predvideno. Smo pa pripravili knjižico o življenju in poslanstvu don Boska, s katero bomo med ljudi širili poznavanje ustanovitelja naše družbe,« zaključuje don Andriy.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi