V korak z mladimi.

Prva salezijanska šola v Romuniji

Z velikim veseljem je Fundacija sv. Janeza Boska (Fundaţia »Sfântul Ioan Bosco«) v mestu Bacău 5. septembra 2022 odprla vrata prve salezijanske šole v Romuniji. Poslanstvo don Boskove šole temelji na preventivnem sistemu, ki ga je posredoval oče in učitelj mladih in s katerim želi odgovoriti na številne izzive današnje družbe. Zato salezijanska šola mladim ponuja celostno vzgojo, ki se osredotoča predvsem na tri vidike: vzgoja vesti, vzgoja čustev in družbena razsežnost, ki je potrebna za skladen razvoj otroka. Vrednote, na katerih temelji šola, so vzgoja, ljubezen in vera.

Vsako veliko delo se začne z majhnimi koraki: v Don Bosku je v prvem razredu 12 otrok, ki so polni navdušenja in veselja, oblečeni v prvo šolsko uniformo, skupaj s starši začeli svojo izobraževalno pot po don Boskovem srcu. To je bilo praznovanje v družinskem ozračju, kjer so delili sanje svetega zavetnika mladih, da bi vzgajali otroške duše.

Direktor fundacije, salezijanec Iosif Ilieș, je ob vzporednici med don Boskovimi sanjami pri devetih letih in delom v mestu Bacău omenil podobo gore: pripravljalni razred je ob njenem vznožju, medtem ko je vrh, proti kateremu se usmerja, osmi razred, ko se zaključi celoten izobraževalni cikel. Za dosego vrha je potrebna molitvena in materialna podpora vseh. Ravnateljica šole profesorica Danisia Dumea je poudarila pomen komunikacije in skupnega sodelovanja vseh akterjev, odgovornih za vzgojo otrok v družbi, in sicer šole, družine, Cerkve in družbe.

Pri odprtju sta bila navzoča tudi škof Petru Sescu, pomožni škof škofije Iași, in župnik Eduard-Mihai Coşa. Škof je ponudil spodbudno misel in spomnil na svojo globoko povezanost s sv. Janezom Boskom, njegovim duhovniškim zgledom.

Po prvem zvonjenju so učenci vstopili v učilnico, ki so jo okrasili po svojih željah in skupaj z učiteljico Danielo Fodor začeli z izvajanjem vzgojno-izobraževalnih dejavnosti.

Ob koncu dneva so lahko vsi občutili, da so besedi dom in družina, ki sta za don Boska najpomembnejši in najdražji, v prvem šolkem dnevu v »Don Bosku« doživeli in občutili v polnosti.

ANS

Morda vas zanima tudi