V korak z mladimi.

Prva takšna tekma v Sloveniji

Predstavitvena tekma baskina

V nedeljo, 22. maja 2022, je v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani potekala predstavitvena tekma baskina. Prvič se je ta igra predstavila tudi pri nas. Ob tej priložnosti smo v Sloveniji gostili dve italijanski ekipi, ki sta se pomerili v finalu. Po napeti igri je zmagala ekipa Zio Pino Udine.

Baskin so kot novo obliko športa odlično predstavili in z njo nagovorili tudi vse gledalce. Lepo so predstavili, kako zelo pomembna sta pri baskinu sodelovanje in timski duh. Poleg igralcev s polnimi gibalnimi sposobnostmi, ki so igri prinesli napetost, so imeli enakovredno vlogo tudi igralci s  posebnimi potrebami, ki so igro popestrili z odličnimi meti in zadetki.

Posebnost igre se je pokazala predvsem v prilagojenih pravilih, ki igralcem, za katere je običajna košarkarska žoga pretežka ali prevelika, omogočijo, da z možnostjo menjave žoge za lažjo ali manjšo enako prispevajo k poteku igre kot vsi drugi igralci. Tako smo bili lahko priča odličnim metom in podajam. Rečemo lahko, da je v telovadnici vladalo prav posebno ozračje. Čutilo se je spoštovanje do različnosti igralcev ter navijanje in spodbujanje vsakega igralca, ne glede na njegove sposobnosti.

Tekmo je spremljal in komentiral eden od glavnih promotorjev baskina, Alberto Andriola, ki se zelo zavzema tudi za ustanovitev slovenske baskin ekipe.

Če vas zanima, kako se pridružiti slovenskemu baskinu, si lahko več preberite na spletni strani donbosko.si/baskin ali sledite Facebook strani Baskin Slovenija.

Morda vas zanima tudi