V korak z mladimi.

Prvi krog oratorijskih priprav je za nami, sledi maraton do poletja

Oratorijska gradiva so podeljena, mladi prostovoljci so se na pomladanskih srečanjih animatorjev Oratorija opremili z znanji iz najrazličnejših delavnic. Sedaj pa je na njih in njihovih voditeljih, da pljunejo v roke, zavihajo rokave in se lotijo priprav na poletne oratorije.

Letošnjih šestih pomladanskih srečanj, ki so bila sicer bolj zimska, se je med 17. februarjem in 10. marcem udeležilo več kot osemsto animatorjev. V Vipavi, Celju, Veržeju, Ljubljani, Mariboru in v Novem mestu so skupine regijskih odborov Združenja animatorjev Oratorija pripravile dogodke, kjer je vsak od udeležencev našel kaj zase.

Škof, misijonar in velik človek
Osrednji junak letošnjega Oratorija bo Friderik Irenej Baraga. V letu 2018 mineva 150 let od smrti tega pogumnega misijonarja, ki je svoje življenje posvetil Indijancem v Severni Ameriki. Geslo oratorija »Eno je potrebno« je zato vzeto iz Baragovega škofovskega gesla.

V oratorijski zgodbi bomo spremljali indijanskega poglavarja, ki svojima vnučkoma pripoveduje zgodbo o Črni suknji, kot so Indijanci klicali Baraga. Spoznali bomo, kako se je Baraga odločil za duhovniški poklic in misijonarstvo, spoznavali bomo indijansko kulturo in se učili sobivanja. Spoznali bomo tudi Baragovo izjemno požrtvovalnost v dobro Indijancev: zanje je po prostranih planjavah okrog Velikih jezer prehodil na tisoče kilometrov – na krpljah, po snegu in mrazu. Boril se je proti zasvojenosti Indijancev od alkohola in z besedo ter zgledom poudarjal pomen skromnega življenja.

Letošnji posebnosti
Letošnja posebnost je velika »XXL igra«, ki poteka tekom celega tedna oratorija, vključuje pa zanimive delavnice in druge dejavnosti, ki lahko povežejo skupino otrok in animatorjev. Poleg tega pa želimo biti z letošnjim oratorijem dobrodelni in opominjati na predele sveta, ki imajo manj priložnosti kot mi. Povezali smo se z misijonarko s. Agato Kociper, ki dela v Amazoniji. Slovenski otroci in mladi bodo tako povabljeni, da na oratoriju zbirajo sredstva za šolske potrebščine in druge stvari, ki jih potrebujejo Indijanci v Južni Ameriki.

Klara Podergajs

Morda vas zanima tudi