V korak z mladimi.

Prva Via Lucis na Madžarskem

V madžarski salezijanski materni hiši v Péliföldszentkeresztu so 14. septembra 2022 blagoslovili 14 postaj Poti luči (Via Lucis). Gre za svetopisemske postaje, ki spominjajo na dogodke iz Kristusovega življenja in nastajajoče Cerkve od Jezusovega vstajenja do binkošti. Idejni nastanek Poti luči je leta 1988 spodbudilo gibanje »Pričevalci vstalega Gospoda«, 20. skupina salezijanske družine.

Pot luči v Péliföldszentkeresztu, prva te vrste na Madžarskem, poteka po gozdni poti nad salezijanskim domom. Je delo kiparja Pétra Párkányija Raaba, dobitnika Kossuthove nagrade, najprestižnejše nagrade za kulturo na Madžarskem. V kamen vklesane podobe poudarjajo, da se Kristusovo življenje na zemlji ni končalo s križanjem in smrtjo, ampak se nadaljuje vsak dan.

Pred blagoslovitvijo je potekala kratka slovesnost, ki so se je udeležili različni cerkveni in civilni predstavniki – med njimi tudi podpredsednik madžarskega parlamenta János Latorcai – ter člani salezijanske skupnosti in družine. Goste je pozdravil madžarski salezijanski inšpektor János Andrásfalvy, ki je v svojem govoru dejal, da je bila postavitev tako lepe in dolgo želene Poti luči mogoča le s pomočjo velikodušnih dobrotnikov.

Načrte za postavitev Poti luči na je začel že Béla Ábrahám, inšpektor med letoma 2012 in 2019, ki je spodbujal pobožnost Poti luči že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

V nadaljevanju govora je Andrásfalvy poudaril, da je kontemplacija postaj Kristusovega vstajenja veselje za dušo, in se zahvalil umetniku Pétru Párkányiju Raabu za umetniško delo, ki ga je ustvaril. Opozoril je tudi, da so ob straneh postaj nameščene QR kode, do kateih lahko s pametnimi telefoni dostopamo do molitev in besedil, povezanih s postajami, in ki nam tako pomagajo pri premišljevanju o Božjem odrešenjskem delu od vstajenja do binkošti. Ob koncu je izrazil željo, da bi Pot luči v Péliföldszentkereszt privabila čim več romarjev.

Podpredsednik madžarskega parlamenta je vsem gostom izrekel dobre želje, sledila pa je predstavitev avtorja skulptur. Po slovesnem prerezu traku je inšpektor blagoslovil postaje Poti.

Po blagoslovu je sledila sveta maša na praznik Povišanja svetega križa, ki mu je posvečena kapela v Péliföldszentkeresztu in jo je daroval Béla Ábrahám, ki je bil dolga leta ravnatelj salezijanskega doma in romarskega kraja. V homiliji je spomnil na čase, ko so bile močno poškodovane stavbe tega kraja skoraj izgubljene, vendar so jih z vztrajnostjo, prizadevanji in žrtvami ohranili in končno obnovili.

Praznovanje se je končalo s koncertom in skupnim agape, ki ga je zaznamovalo običajno salezijansko ozračje veselja.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi