V korak z mladimi.

Relikviarij blaženega Štefana Sándorja, salezijanca brata in mučenca

V soboto, 4. junija 2022, je v Budimpešti vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime blagoslovil novi relikviarij, posvečen salezijancu bratu, mučencu komunizma, Štefanu Sándorju (1914-1953). V procesiji so ga po sveti maši prenesli na oltar Marije Pomočnice v cerkvi zavoda Clarisseum, kjer je mladi brat velik del svojega redovniškega življenja preživel v službi mladim kot mojster tiskar in vzgojitelj, spoštovan in ljubljen od sobratov in mladih.

Relikviarij je umetniško delo, ki ga je zasnoval in izdelal zlatar in restavrator János Szabó, čigar družina je bila povezana s salezijanci, sam pa je kot otrok obiskoval Oratorij v Óbudi. V relikviariju so shranjene nekatere kosti blaženega, ki so bile najdene in identificirane na podlagi zgodovinskih raziskav in znanstvenih pregledov, opravljenih v letih 2018-2019. Kot je bilo v navadi v času komunističnega režima, so žrtve po obsodbi na montiranih sodnih procesih in usmrtitvi izginile in jih pokopali brez kakršnih koli znakov identifikacije.

Relikviarij je izdelan iz bakra in nerjavečega jekla s stekleno kupolo. Na prednji strani podolgovatega osemkotnika je upodobljen Štefan Sándor in Salezijanski vestnik. Upodobitev spominja, kako je Štefan spoznal don Boska in salezijanski svet ter ponazarja njegovo poslanstvo na področju apostolata tiska. Na hrbtni strani je blaženi upodobljen skupaj s salezijancema Lászlóm Ádámom (1892-1977), tedanjim inšpektorjem in njegovim spremljevalcem v zaporu, ter Tiborjem Dánielom (1925-1956), salezijanskim duhovnikom, ki je bil Štefanov spremljevalec v času preganjanja ter sojenja, in je umrl zaradi mučenja v zaporu. Oba polagata roke na ramena blaženega v znamenje bratskega občestva v salezijanski karizmi in v uri preganjanja. Don Bosko jih z razširjenimi rokami blagoslavlja. V ozadju je stavba Clarisseum, ki je bila takrat sedež salezijanske inšpektorije na Madžarskem.

Na straneh je upodobljen salezijanski križ z dobrim pastirjem in geslom »Potrudi se, da te bodo ljubili«. Križ simbolično prebije zaporniške rešetke. Rešetke so uokvirjene s simboli ateističnega komunističnega režima, ki je Štefana Sándorja aretiral, mučil, krivično obsodil in usmrtil, z njim pa še številne druge žrtve diktatorskega režima. Kristusov križ zmaguje in premaga vse oblike zla ter vse ideologije in sisteme, ki se borijo proti Kristusu, Cerkvi in človeškemu dostojanstvu.

Na vogalih so ponatisnjeni členi iz salezijanskih konstitucij, ki kažejo, kako je mladi mučenec korenito sledil Jezusu v don Boskovem duhu do največje daritve svojega življenja in s tem potrdil, kar določajo salezijanske konstitucije: »In ko se zgodi, da salezijanec umre pri delu za duše, doseže Družba veliko zmagoslavje« (K 54).

Na stekleni kupoli je napisan stavek, ki ga je izrekel kardinal Angelo Amato ob beatifikaciji Štefana Sándorja 19. oktobra 2013 v Budimpešti: »Mučenci svetijo kot zvezde na temnem nebu človeške zlobe in osvetljujejo poti ljubezni, razumevanja in medsebojnega spoštovanja.«

Salezijanska družina njegov god in bogoslužni spomin obhaja 8. junija.

ANS

Morda vas zanima tudi