V korak z mladimi.

Relikvije romajo dalje: Madžarska

Z množično počastitvijo relikvij sv. Janeza Boska v župnijski cerkvi v Veržeju in z jutranjimi hvalnicami v tamkajšnjem Marijanišču je danes zjutraj prišel trenutek sklepa 17-dnevnega romanja relikvij po Sloveniji.

Relikvije očeta in učitelja mladine so se na svojem romanju zaustavile na štiriindvajsetih krajih. Obiskale so vse slovenske škofije. V vsaki škofiji je bilo kako srečanje namenjeno zlasti mladim, povsod pa so sveti posmrtni ostanki privabili veliko ljudi. V Radljah, najprej v športni dvorani in nato v tamkajšnji župnijski cerkvi, še prej na gradbišču nastajajočega Don Boskovega centra v Mariboru. Nato Ig in romarsko svetišče na Kureščku, pa Opčine pri Trstu, Ankaran in Cerknica, kjer so mladi z glasbo počastili svojega zavetnika. Brezje je 5. maja privabilo veliko romarjev, ki so se želeli zaustaviti ob relikvijah, nato je relikvije sprejel Bled, župnijska cerkev in skupnost hčera Marije Pomočnice. Tu in še marsikje drugje so bile relikvije izpostavljene v češčenje skozi vso noč in zelo zgovorno je, koliko ljudi je v tišini noči molilo k Bogu ob svetniku, ki je bil med nami. Relikvije so nato bile na Dolenjskem, v Šentrupertu, nato v Ljubljani na Gornjem trgu in v stolni cerkvi. Posebno doživetje je bil sprevod mladih z relikvijami po ulicah Ljubljane, od stolnice do frančiškanske cerkve, še prej razgiban program mladih na trgu ob stolnici in nepozaben večer s sveto mašo pri frančiškanih na Tromostovju in nato doživeta večerna molitev v cerkvi Marijinega Oznanjenja. Tudi v Sevnici so se relikvije zaustavile za cel dan, na večer praznika Gospodovega vnebohoda pa so obiskale župnijsko cerkev v Boštanju. Nato jih je za dober dan sprejela župnija Ljubljana Kodeljevo.

Na Rakovniku v Ljubljani so bile relikvije skoraj tri dni, z vmesnim odhodom v Don Boskov center Celje. Na Rakovniku je bilo živahno preteklo soboto, ko je zadonela mogočna pesem stotine otrok na Čarnem jezeru. V nedeljo je bil osrednji romarski shod, zopet mnogo romarjev in globoko doživeti trenutki tudi zvečer in do zgodnjih jutranjih ur. V ponedeljek 13. so se na Rakovniku zbrali člani vseh skupin salezijanske družine v Sloveniji na duhovno obnovo in praznovanje.

Relikvije so nato poromale v Želimlje, kjer so jih sprejeli gimnazijci in župljani tamkajšnje župnije. Nato so obiskale Novo mesto Šmihel in Ptuj in stolno cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti, zadnja postaja pa je bila v Veržeju.

Tako po programu, vendar so se relikvije, ko so jih že prišli pospremit v svojo deželo salezijanci iz Madžarske, zaustavile še na enem kraju: v samostanu sester klaris v Turnišču.

Prav ta zgovorna gesta organizatorjev je želela sporočiti prav to: čeprav je bilo romanje relikvij zgodovinski dogodek za našo deželo in se je ob tem dogajalo na zunaj veliko stvari, je vendarle najbolj pomembna duhovna plat celotnega dogajanja. Svetnik je bil med nami, da bi tudi mi raje in odločneje stopali po poti svetosti.

Foto: Marko Suhoveršnik

Konec romanja relikvij po Sloveniji. Naslednja država: Madžarska.

Morda vas zanima tudi