V korak z mladimi.

Resnični obraz Dominika Savia

Beatifikacija Dominika Savia, 1950

Ob sprehodih v arhivu Salezijanskega zgodovinskega inštituta je moč odkriti mnoge zanimivosti. Ena se dotika tudi resnične podobe svetega Dominika Savia …

Edina podoba Dominika Savia na zgodovinsko preverjenem dokumentu je majhna stilizirana risba v črno-beli tehniki, ki je, četudi nima pravega značaja portreta, veljavna identifikacijska podoba. Pod risbo (1) je podpisan Carlo Tomatis. Gre pa za ilustracijo, ki je pospremila prvo izdajo knjižice »Življenje mladeniča Dominika Savia« in jo je napisal ter izdal don Bosko januarja 1859.

Kasneje so se razširile votivne podobice z njegovo podobo (2 in 3), narejene na podlagi pripovedovanj tistih, ki so ga poznali. Vendar bolj od same podobe odsevajo vernost in duhovnost takratnega obdobja (od njegove smrti 1857 do razglasitve za svetnika 1942).

Leta 1940 je bil naročen nov portret Dominika Savia v pričakovanju praznovanj stoletnice njegovega rojstva (1842-1942) in skorajšnje razglasitve za svetnika (1954). Zamisel se je porodila salezijancu Albertu Cavigliu, ki je za pomoč prosil bivšega gojenca, učitelja na Akademiji lepih umetnosti v Turinu, prof. Maria Caffaro-Rora (1910-2001). Caviglia je prijatelju umetniku predstavil odličen model: to je bil trinajstletni Ubaldo Gianetto, ki je tedaj obiskoval šolo v salezijanskem inštitutu sv. Janeza Evangelista v Turinu. Prof. Caffaro-Rore je naredil dve hitri skici s svinčnikom (4).

Zahvaljujoč tema skicama in ob navdihovanju prve podobe, ki jo je narisal Tomatis, je nastala najbolj poznana in razširjena podoba Dominika Savia (5).

Kaj se je zgodilo z mladim Ubaldom Gianettom? Leta 1944 je, star 17 let, postal salezijanec v kraju Morzano di Cavaglià (Vercelli), v duhovnika pa je bil posvečen 18. julija 1854 v Beckfordu (Anglija), kjer je študiral teologijo. Po diplomi sodobne književnosti na Univerzi v Turinu leta 1960 je deloval v katehetskem centru in sodeloval pri reviji »Catechesi«. Ker je bil široko razgledan (znal je glavne evropske jezike, tudi rusko), je postal docent na katehetskem inštitutu salezijanske papeške univerze. Zelo funkcionalno je tudi uredil knjižnico inštituta. Zadnja leta se je posvetil poučevanju italijanskega jezika študentom, ki so prihajali s Kitajske. Umrl je 15. maja 2013, star 86 let (6).

Vse druge podobe Dominika Savia so se rodile iz pastoralnih idej salezijancev, ki so ga mladim predstavljali v vseh obdobjih na vseh koncih sveta z različnimi poudarki njegove svetosti: pobožnost do Marije, čistost, veselje, gorečnost za reševanje duš svojih prijateljev, vestnost v vsakdanjih opravilih …

Povzeto po Lorenzo Piola, Il vero volto di San Domenico Savio, www.inoratorio.it

Morda vas zanima tudi