V korak z mladimi.

»Romar Metod«

Zlatomašnik Metod Lampe

Ob okroglem jubileju, 50-letnici mašništva, gre našemu rojaku, duhovniku salezijancu Metodu Lampetu velika zahvala za njegovo požrtvovalno delo tako v grahovski župniji, cerkniški občini in dekaniji. Njegova pot ni bila vedno lahka, a Metod Lampe se je v pogovoru spominja z veselim obrazom.

Njegovo življenje se je začelo 11. oktobra 1942 v Cerknici, kjer je svoje otroštvo preživel z bratom Jožetom in sestro Marjanco, v varstvu skrbnih staršev Silve in Naceta ter stare mame Katarine. Bogu je hvaležen, da je smel rasti v globoko verni družini in župnijski skupnosti, ki so jo vodili dobri salezijanski duhovniki.

Leta 1949 je prestopil prag osnovne šole v Cerknici. 1957 leta je šel nabirat znanje v Zadar, v škofijsko srednjo versko šolo. Gimnazijo je končal v salezijanski verski šoli na Reki. Po prvem razredu gimnazije je bil s sošolci v salezijanskem noviciatu na Reki in leta 1958 izpovedal prve zaobljube. Po služenju vojaškega roka je februarja 1965 prišel na Rakovnik in jeseni začel študij bogoslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani.

29. junija 1970 je bil po polaganju rok nadškofa msgr. Jožefa Pogačnika v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika. 12. julija je pel novo mašo v domači župniji, v Cerknici. Po končanem šestem letniku je leta 1971 šel za kaplana v Sevnico. 1976 je bil poslan na župnijo Škofije, kjer je ostal tri leta. 1979 se je vrnil na Notranjsko in tu ostal 30 let.

V Grahovem se je marsikaj lepega zgodilo. Zlatomašnik Metod se spominja svojih »romanj« po slovenskih župnijah. Romanja so bila prošnja za pomoč pri izgradnji cerkve, postavitev župnišča v prvotno stanje in obnovitev še kakšne podružnice.

Njemu in vsem faranom je bilo v veliko veselje, da je 11. oktobra 1992 škof msgr. Jožef Kvas blagoslovil temeljni kamen za novo cerkev v Grahovem. Cerkev je rasla tako hitro, da je škof takrat pripomnil: »Po navadi se ob blagoslovitvi temeljnega kamna še nič ne vidi, tukaj pa je pozidana že skoraj cela cerkev.«

Velik praznik je bil spomladi naslednjega leta na tiho nedeljo, ki pa je bila zelo glasna. Takrat so zapeli novi grahovski zvonovi in s svojim glasom napolnili vso dolino. Nadškof msgr. Alojzij Šuštar je posvetil zvonove in jih predal za glasnike veselih in žalostnih trenutkov.

Poseben praznik je bil 27. aprila 2000, ko je ljubljanski nadškof, sedanji kardinal msgr. Franc Rode posvetil cerkev in oltar v novi cerkvi.

»Romar Metod«, kot so ga poimenovali ljudje iz slovenskih župnij, se je vedno zahvaljeval za darove, namenjene grahovski cerkvi. Darovalce je tudi vneto vabil v Grahovo. Mnogi so se odzvali in prišli na Notranjsko. Nekega dne je v župnijo prišlo celo deset avtobusov, se še spominja.

Duhovniki so na nek način stalno na romanju. Tudi Metod Lampe. Salezijanski predstojniki so mu dali možnost, da stori kaj dobrega tudi zamejskim Slovencem. Leta 2009 je poslan v Italijo, v Mačkovlje. Tam je našel požrtvovalne in goreče ljudi, zavzete za vero, Cerkev, župnijsko skupnost in za slovenski narod, ki so svojim duhovnikom v veliko pomoč. Po desetih letih dela v župniji Mačkovlje, od tega nekaj časa tudi v Dolini pri Trstu, je s 1. avgustom 2019 odšel v salezijansko skupnost na Opčine kot duhovni pomočnik tamkajšnjemu župniku.

Zlatomašnik Metod se veseli srečanja z vsemi in lepo vabi, da se mu pridružimo na njegovi zahvalni maši 12. julija 2020 ob 10. uri pri slovesni zahvalni sveti maši v župnijski cerkvi v Cerknici. Naj bo njegovo novomašno in zlatomašno geslo nam vsem v spodbudo in v spomin: »Po Kristusu in s Kristusom Bogu slava in zahvala, a bratom in sestram ljubezen.«

Klara Žnidaršič, foto: Jože Žnidaršič

Morda vas zanima tudi