V korak z mladimi.

Ruska invazija ne prizanaša vzgojnim ustanovam

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za vzgojo in znanost je v Ukrajini 14.873 šol z 4,2 milijoni otrok in 441.000 učitelji. Po ruskem napadu na Ukrajino je ministrstvo 25. februarja vsem vzgojnim ustanovam, šolam in univerzam v državi priporočilo, da prekinejo šolske procese za dva tedna. Mladi tako nimajo dostopa do vzgoje in izobraževanja.

Šole so postale centri za zbiranje humanitarne in prostovoljske pomoči ukrajinski vojski v obrambi ozemlja ter zavetišča za vojne begunce. Ministrstvo je še dalo pobudo za flas mob »Educators help«, da bi spodbudilo šolsko osebje pri pomoči oboroženim silam in civilnemu prebivalstvu.

Za sedaj je nadaljevanje vzgojnih procesov le v zasebnih pobudah. Nevladna organizacija »Smart Education« na Zoomu pripravlja srečanja za otroke vseh starosti.

Odbor Združenih narodov za otrokove pravice je v izjavi, objavljeni 4. marca 2022, zapisal, da »otroci v Ukrajini trenutno doživljajo izjemno trpljenje in travme. Izpostavljeni so ubijanju in poškodbam vojne. Ločeni so od družin. Domovi so porušeni. Njihovo učenje in usposabljanje je prekinjeno. Poročajo o napadih na šole, sirotišnice in bolnišnice. Njihovo vsakdanje življenje in navade so se obrnile na glavo. Po vojaškem napadu na Ukrajino otroci doživljajo izjemno nasilje ter neznosen strah in tesnobe.«

Po podatkih urada ukrajinskega predsednika za pravice in rehabilitacijo otrok je bilo med 4. uro 24. februarja in polnočjo 4. marca ubitih najmanj 28 otrok, 62 pa ranjenih.

Takšno bombardiranje je vojni zločin.

Združeni narodi napade na šole in bolnišnice uvrščajo med šest najresnejših kršitev pravic otrok. Po podatkih Združenih narodov je bilo v zadnjih dneh tarča napadov najmanj šest šol. Dva učitelja so ubili prejšnji petek, ko je raketa zadela šolo v Horlivki na vzhodu Ukrajine.

4. marca je na severu Ukrajine, v Žitomirju, ruska raketa zadela šolo in jo hudo poškodovala. Najmanj tri šole v drugem največjem mestu Harkov so 1. marca utrpele škodo zaradi ruskih napadov.

V Ukrajini je okoli 15.000 vrtcev vseh vrst za približno 1.125.000 malčkov. V skladu s priporočili ukrajinskega ministrstva za vzgojo in znanost so zaradi uvedbe vojnega stanja predšolske vzgojne ustanove prekinile svoje procese.

17. februarja, teden dni pred obsežno invazijo na Ukrajino, so separatisti, ki jih podpira Rusija, vrgli granato na vrtec v Stanytsiji v Lugansku.

Ruska vojska brez zadržkov bombardira tudi vrtce. Zjutraj 25. februarja je 220 mm raketa Orkan odvrgla prepovedano kasetno bombo na vrtec in sirotišnico v Okhtyrki v pokrajini Sumi, pri čemer je umrlo pet ljudi, vključno z otrokom, še en otrok pa je bil ranjen. Takšno bombardiranje je vojni zločin.

ANS

Morda vas zanima tudi