V korak z mladimi.

S. Chiara Cazzuola je nova vrhovna predstojnica sester hčera Marije Pomočnice

Sestre FMA, zbrane v Rimu na zasedanju 24. vrhovnega zbora, so izbrale novo vrhovno predstojnico svojega Inštituta. To je postala sestra Chiara Cazzuola, ki je doslej opravljala službo namestnice vrhovne matere. Mati Clara Cazzuola bo nasledila s. Madre Yvonne Reungoat, ki je družbo vodila od leta 2008. Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime je že izrazil čestitke novoizvoljeni materi.

S. Chiara se je rodila v kraju Campiglia Marittima, v italijanski pokrajini Livorno, leta 1955. Zaprosila je za vstop v Inštitut FMA v nekdanji toskanski inšpektoriji »Sveti Duh«. Prva leta formacije je preživela v Castelgandolfu pri Rimu in tam 5. avgusta 1975, izpovedala prve redovne zaobljube.

Diplomirala je iz literature ter po letih poučevanja postala ravnateljica osnovnošolskih inštitutov. Več let je bila krajevna in inšpektorialna delegatka za PGS (igre salezijanske mladine) ter dozorela v pastoralnih izkušnjah kot inšpektorialna koordinatorka za mladinsko pastoralo. Bila je ravnateljica skupnosti in inšpektorialna svetovalka. Po združitvi treh inšpektorij v pokrajinah Emilia, Ligure in Toscana je v inšpektorialnem svetu postala svetovalka za formacijo. Učinkovito je predlagala poti občestva in duhovnosti v preprostem stilu in globokem spoštovanju oseb.

Leta 2007 je postala inšpektorica emiljansko-ligursko-toskanske inšpektorije »Marija v dvorani zadnje večerje« s sedežem v kraju La Spezia. Na 22. VZ (2008) je, ko je bila izvoljena za svetovalko, dejala: V duhu prepustitve Božji volji in v zaupanju v Gospodovo pomoč rečem da.«

V šestletju je obiskala različne inšpektorije v Ameriki in Evropi, kjer je dozorela v bogatih izkušnjah salezijanstva in medkulturnosti. Vsaki sestri je podarila pozornost in predanosti, smejoč optimizem s sposobnostjo zbirati semena upajočega življenja v vsakem človeku in dogodku. Je vedra (»chiara«) in navdušena v svojem poklicu FMA, v srcu nosi veliko ljubezen do mladih in je sposobna plesti globoke, mirne in krepke odnose.

Vrhovna mati Yvonne Reungoat jo je izbrala za voditeljico 23. VZ (2014), na katerem je bila izvoljena za namestnico vrhovne predstojnice ter tako od blizu delila animacijo in vodenje z vrhovno materjo. Na vprašanje matere po izvolitvi: »Ali sprejmeš?« je s. Chiara ganljivo odgovorila: »Zaupam v Gospoda, zaupam v Marijo Pomočnico. Zato rečem da.«

Kot voditeljica je delovala tudi sedanjem 24. vrhovnem zboru. Njeno uradno imenovanje za vrhovno mater in 10. naslednico sv. Marije Dominike Mazzarello je pospremil topel in bučen aplavz.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi