V korak z mladimi.

Sadovi Svetega Duha

Zoomova birmanska devetdnevnica v župniji Ljubljana Rakovnik

Na povabilo rakovniškega kaplana Jureta Babnika smo imeli čast ne le vstopiti v njegovo pisarno, temveč na zoomovo srečanje s kakimi 30 birmanci, ki so se pred binkoštnim praznikom z devetdnevnico na prav poseben način pripravljali na prejem zakramenta svete birme.

Čeprav je izbruh epidemije koronavirusa podrl ustaljene prakse in načine, so se na Rakovniku kaj hitro pridružili novim načinom druženja, spremljanja in podajanja naukov krščanske vere. Birmanci so se tako pred binkoštnim praznikom zbirali preko spletnega orodja Zoom na birmanski devetdnevnici, ki jo je vodil kaplan Jure Babnik.

Srečanje so začeli s skupno molitvijo, sledil je krajši kaplanov nagovor z vsebino o Svetem Duhu in njegovih darovih, nato pa jih je kaplan razdelil v zoomove sobe, kjer so se birmanci pod vodstvom animatorjev pogovarjali o določeni temi. Kje vse se animatorji nahajajo v tem času, pa je druga zgodba …

Če je za kakega salezijanca tak način poslanstva, milo rečeno, čuden, pa so birmanci in animatorji v novih razmerah takšna druženja izza računalnikov in pametnih telefonov hitro osvojili. Zato ni nič nenavadnega, če »pridejo na sestanek« ne samo izza pisalne mize, temveč iz kakšnega udobnega naslonjača ali celo med vožnjo v avtomobilu. Seveda tudi tukaj ne manjka opravičil z raznimi zamudami zaradi zunanjih okoliščin ter pojasnil kaplanu Juretu, da se za prijavljenim profilom skrivata dva birmanca, da slučajno ne bi pozabil obkljukati prisotnosti obeh.

Datum birme sicer še ni znan, si bodo birmanci letošnje priprave gotovo zapomnili. Sveti Duh, ki je ustvarjalen in inovativen, že v času priprave razodeva svojo navzočnost, originalnost in navdihe, ki so daleč od ustaljenih okvirjev in navad. Se tega sploh zavedamo?

Morda vas zanima tudi